Pénz- és tőkepiac

Ki az igazán jó kereskedő? Aki a kákán is csomót keres

Persze elképzelhető, hogy valaki ezen szószerkezet kapcsán inkább a klasszikus szólásra asszociál, amely nem lenne meglepő, hiszen a befektetők és a média ismét talált kivetnivalót a tegnapi amerikai gyorsjelentésekben – fogalmaz a Cashline.

Az IBM esetében a vártnál kicsivel alacsonyabb árbevételi mutató (23,7 vs. 24,2 milliárd dollár) verte ki a biztosítékot, hiába szárnyalta túl a kék óriás nettó eredménye a konszenzust (2,61 vs. 2,58 dolláros EPS). Ráadásul a cég még meg is emelte az idei évre vonatkozó profitvárakozását, a 11,20 dollárról 11,25 dollárra emelt vízió azonban így csak kullogott a piaci konszenzusban szereplő 11.27 dolláros értékhez képest (ez utóbbi értékek is az egy részvényre vetített nettó eredményt, az EPS-t jelentik).

Mindezeket figyelembe véve a pesszimizmus lengte át a kereskedést, így több mint 4 százalékkal esett a részvényárfolyam az elektronikus kereskedésben. A Texas Instruments árbevételi mutatója sem kápráztatta el a piaci szereplőket, a 3,5 milliárd dolláros érték hajszálnyival ugyan, de elmaradt a 3,52 milliárd dolláros konszenzustól.

Ezt még azt sem tudta kompenzálni, hogy a folyó negyedévre jóval a várakozások feletti értékesítési mutatót (3,55-3,85 milliárd dolláros sáv a konszenzus 3,59 milliárdjához képest) és nettó eredményt prognosztizált a cég (0,64-0,74 dolláros EPS a konszenzus 0.64 dollárjához képest). A TI papírjai végül 5 százalékkal értékelődtek le a zárás utáni kereskedésben

konszenzus EPS profit Texas Instruments árbevétel jelentés IBM
Kapcsolódó cikkek