Pénz- és tőkepiac

Magyaroké lehet az MKB?

Az osztrák BAWAG megválhat a bankban lévő 10 százalékos részesedésétől

Hamarosan magyar vállalkozói csoport tulajdonába kerülhet az MKB Bank. Így értesült budapesti forrásokra hivatkozva a német Handelsblatt. A hitelintézet 90 százalékos tulajdonosa, a Bayerische Landesbank ugyanis vagyona részleges eladásából teremthet fedezetet a 10 milliárd eurós német állami támogatás mielőbbi visszafizetéséhez. Az MKB értékesítésére vonatkozó híreszteléseket erősíti az a tegnapi bejelentés, hogy az osztrák BAWAG PSK Bank megválhat 10 százaléknyi részesedésétől.
Hamarosan magyar vállalkozói csoport tulajdonába kerülhet az MKB Bank. Így értesült budapesti forrásokra hivatkozva a német Handelsblatt.Az versenyhatósága ugyanis zöld jelzést adott a Cerberus Capital Management tulajdonában lévő hitelintézetnek az MKB-részesedés értékesítésére.

Az ügylet ellentétele, hogy az osztrák állam megvonja 400 millió eurós garanciáját a banktól. Az unió szerint indokolatlan versenyelőnyhöz juttatja az érintett pénzintézeteket a válság idején kapott állami támogatás, ezért törekszik annak mielőbbi megszüntetésére, leépítésére. Byron Haynes, a BAWAG vezérigazgatója egyébként közölte: cége „jelentős profitot” termelt az első fél évben, a veszteségek fedezetére félretett összeg ugyanakkor számottevően csökkent.
A Bayerische Landesbankot is arra ösztönzi a bizottság, hogy – mint fentebb írtuk – szabaduljon meg 10 milliárd eurós német állami támogatásától, eladva egyes érdekeltségeit. A bajor bank vezérigazgatója, Gerd Hausler áprilisban közölte: szó van az MKB eladásáról is, de előbb feltőkésítenék a hitelintézetet, és tőzsdére vinnék, ami hosszabb időt vehet igénybe. A Handelsblatt viszont úgy értesült: az MKB-t, a magyarországi bankvagyon tekintetében a negyedik legnagyobb magyar hitelintézetet magyar vállalkozói csoport venné meg, és az ügyletre hamarosan sor kerülhet.
A Handelsblatt információi szerint Orbán Viktor konzervatív kormánya is nemzeti megoldást szorgalmaz. Tavaly ősszel a Westdeutsche Landesbank magyar leánya szintén magyar vállalkozó, Demján Sándor érdekkörébe került.
A magyar megoldás mellett szól a német lap szerint, hogy nincs különösebb külföldi érdeklődés az MKB megvételére, és úgy véli, az MKB csekély, tavaly 20 millió eurónyi nyeresége sem igazán csábító a külföldi bankok számára. Az idén valószínűleg az MKB és további nyolc-kilenc bank veszteséges lehet – idézik a Concorde cég elemzőjét.
A német lap értesüléseinek ugyanakkor ellentmond Erdei Tamásnak, az MKB Bank elnök vezérigazgatójának a portfolio.hu-n tegnap megjelent nyilatkozata: eszerint az MKB Bank eladásával kapcsolatos tárgyalásokról szóló sajtóhírek légből kapottak. „Nem állítom – közölte Erdei –, hogy időről időre nem mutatkozik érdeklődés a bank iránt, de az MKB Bank, amelynek mintegy 90 százalékos tulajdonosa a BayernLB, nem eladó, és az EU sem hozott olyan döntést, amelynek értelmében a bajor tulajdonosnak értékesítenie kellene magyar leánybankját.” VG

MKB Bank Bawag Byron Haynes
Kapcsolódó cikkek