Pénz- és tőkepiac

Rába: nyereség a félév végére

A Rába az év második három hónapjában az elmúlt másfél év legmagasabb negyedéves árbevételét érte el, és az első negyedéves minimális üzemi veszteség is 411 milliós üzemi nyereségbe fordult a félév végére - áll a társaság közleményében.

Az árfolyammozgásokat követő átértékelések ugyan a pénzügyi soron, ennek hatására pedig az adózott eredményben is veszteséget okoztak, ám nem tudták megtörni a nettó hitelállomány csökkenésének trendjét, amely tovább csökkent 9,3 milliárd forintra.
 
A nemzetközi járműpiacon összességében tovább javultak a kilátások. Az Egyesült Államok nehéztehergépjármű-piacán már az első félévben jelentős, 19 százalékos növekedés zajlott le az egy évvel korábbi időszakhoz képest, és a trend várhatóan folytatódik az év hátralévő részében is. Ugyanakkor Európában ez piaci szegmens – a fiatalabb járműpark miatt – továbbra is jelentős, 14 százalékos visszaesést mutatott. A fordulópont azonban az élénkülő rendelésállományokból ítélve már itt is sem várat sokáig magára.

Dinamikus fejlődésnek indult a haszonjárműpiac Európában. Bár az első fél évben gazdára talált 919 ezer jármű csupán 4,6 százalékkal volt több, mint az elmúlt év első felében, júniusban már 13 százalékos volt az eladásnövekedés. Ez azt jelenti egyben, hogy minden kategóriában több mint 10 százalékkal több tehergépkocsi kapott rendszámot a 27 uniós és a három EFTA-tagországban. A haszonjárműpiacról további részletek a holnapi Világgazdaságban

A mezőgazdasági futóművek értékesítésében az európai piac szintén elmaradt az amerikai mögött. Miközben pedig az orosz buszpiac aktivitása továbbra is fokozatosan élénkül, a személygépkocsi-alkatrészek európai forgalma éves szinten várhatóan a tavalyi teljesítményt hozza majd.
 
Főként a második negyedév árváltozásai miatt az alapanyagárak 28,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ugyanakkor az energiaárak 14 százalékkal csökkentek. Ezen változások hatásait a Rába vevői nagy része felé érvényesíteni tudta. Bár a második negyedévben ellentétes volt a tendencia, éves viszonylatban a forint átlagárfolyama 6 százalékkal volt erősebb mind euró- mind dollárviszonylatban, ami csökkentette az árbevétel forintban kifejezett összegét.
 
A kedvezőtlen árfolyamhatás ellenére a bruttó fedezetszint 0,5 százalékponttal haladta meg a tavalyi szintet, amit a társaság további hatékonyságjavító intézkedésekkel ért el. Noha a vállalat a második negyedév során visszatért a teljes munkaidőben zajló működéshez, az adminisztratív és az értékesítési területeken továbbra is nagyon szigorú gazdálkodást folytat, ami a közvetett költségek egy évvel korábbi szintjét további 100 millió forinttal javította. A második negyedévben üzemi szinten valamennyi üzletág nyereséget termelt. A tavalyinál jóval kedvezőbb összetételű és alacsonyabb volumenű fedezeti ügyletek, illetve a vegyesvállalati részesedés értékesítésének nyeresége miatt a pénzügyi veszteség (-1,1 milliárd forint) a tavalyi érték 45 százalékára esett vissza, ennek hatására a nettó veszteség is a tavalyi szint töredékére, -967 millió forintra apadt.


 
„Az idei év első felének eredményei korábbi várakozásainknak megfelelően mérsékelt, de folyamatos fejlődés tendenciáját rajzolják ki – jelentette ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. – A legfontosabb piacainkon beinduló lassú növekedés és a végrehajtott fejlesztések hatására fokozatosan bővülhet az értékesítésünk volumene, aminek hatása – a továbbra is fenntartott szigorú költséggazdálkodás mellett – az eredmények további javulásában mutatkozhat meg."

Rába járműpiac nyereség árbevétel haszonjárműpiac üzemi eredmény
Kapcsolódó cikkek