Pénz- és tőkepiac

A negatív trend megfordult, a piac zöldben zárt

A Wall Street szerdán második napja tudott zöld tartományban zárni A befektetők figyelmét leginkább a felvásárlások és egyesülések piaca kötötte le, és alig törődtek a kiskereskedelmi láncok gyorsjelentéseivel.

„Túljutottunk a túlzott eladói nyomáson, ami a múlt hetet jellemezte. A múlt heti aggodalmak elsősorban a deflációtól való félelem miatt csúcsosodtak ki, így mostanra magunk mögött hagytuk ezt a rossz hangulatot.” – mondja Mark Fado, a Cantor Fitzgerald piaci stratégája.

A befektetők lelkesedése folytatódik a Potash (POT $147.93 +3.32%) műtrágyagyártóval kapcsolatban kibontakozó történetben, melyben az ausztrál bányavállalat, a BHP Billiton tett felvásárlási ajánlatot a cégre. Miután a Potash vezetése visszautasította az ajánlatot, melyben a cég részvényeit 130 dollárra értékelték, a BHP beígérte, hogy ellenséges felvásárlási akcióba kezd, így a felvásárlási ajánlatát közvetlenül a részvényesek felé irányítja.

A tegnapi profitjelentések vegyesek voltak. A Deere (DE $65.98 –1.86%) a vártnál jobb eredményekről számolt be. Ez főleg az erős traktor- és egyéb mezőgazdasági gépek iránti keresletnek köszönhető. A befektetők reakciója a „vegyél pletykára, adj el a hírre” mondással magyarázható. A árfolyama a tőzsdén azért csökkent, mert a cég előrejelzésében arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában ugyan várhatóan 5-10%-kal emelkedik a cég forgalma, az európai üzletág továbbra is gyengélkedni fog.

Az USA második legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Target (TGT $51.95 +2%) korán megfordította a kereskedelmében látható trendet, és a területvesztését erős hajrával visszaszerezte. A cég a második negyedévről szóló beszámolójában a közgazdászok várakozásinak megfelelő erős adatokat közölt. Az eredmény mindenekfölött az olyan nyereséges termékek növekvő forgalmából adódott, mint a cég ruházati és a hitelkártya üzletága.

A Chico’s (CHS $9.25 +9.99%) árfolyama megugrott, miután a női ruházati kereskedelmi lánc az előre jelzettnél magasabb profitról számolt be. A cég divatos és elegáns ruhái vonzották a vásárlókat, az outlet típusú üzletek pedig hozzájárultak haszonkulcs javításához is.

A piac fel tudott épülni szerdai veszteségeiből, és pozitív tartományban végzett. Az emelkedést a kiskereskedelmi szektor vezette 1.77%-os erősödéssel, a leggyengébb pedig az energiaszektor volt –0.85% hanyatlással. A Dow Jones +0.09%-kal 10416 pontra, az S&P500 index +0.15%-kal 1094 pontra, a NASDAQ pedig +0.28%-kal 2216 pontra gyengült. A NYSE-n mindössze 0.92 milliárd részvény cserélt gazdát.

A mai kereskedés csendes atmoszféráját számos gazdasági bejelentés törheti meg. A munkát keresők száma az elmúlt két hétben lassan emelkedett, a friss adat New York-i idő szerint 8:30-kor jelenik meg. A közgazdászok 478 ezer főre számítanak, ami csökkenés a múlt heti 484 ezer fő után. A Philadelphia Fed felmérés és a vezető indikátorok 10 órakor jelennek meg. Számos vállalat is beszámol múlt negyedéves eredményéről, ami felkeltheti a befektetők figyelmét.
Nyitás előtt a Sears hálózata (SHLD $67.25 +0.96%), a Ross áruházak (ROST $50.91 +2.5%) és a Game Spot (GME $20.76 +3.7%) is jelent. Zárás után pedig nagy technológiai cégek beszámolóját olvashatjuk, mint a Dell (DELL $12.19 +1.08%)  és a Hewlett Packard (HPQ $41.36 +1.32%).

S&P 500 (SPY)
Másodszor keresztezte az S&P500 index az 1100 pontos szintet (110 pontot a SPY-on), de most sem tudott megmaradni fölötte  záráskor. Az eladási hullám folytatódott a nyitáskor, de aztán gyorsan felszívta a vevői kereslet, ami e fontos ellenállási szint fölé emelte a piacot. Itt azonban jelentős kínálat támadt, ami enyhe árcsökkenéshez vezetett, viszont a piac még így is zöldben tudott zárni.

Az elmúlt napokban a kereskedés forgalma alacsony, és a július elejétől tartó rally egyre gyengébb. Nehéz eldönteni az emelkedő trend valódi természetét. A piac az EMA200-on zárt, a technikai környezet pedig továbbra is volatilis és világos trend nélküli. Ennek biztos jele a fontos exponenciális mozgóátlagok egy pontba tömörülése is.

Az index +0.15% mozgással zárt 1094 ponton.

NASDAQ (QQQQ)
A Nasdaq nem adja fel egykönnyen az EMA200 szintjét. Várhatóan fékezőerő lép működésbe, és az index rövidtávon meg van mentve.
A tegnapi kereskedés semmi érdemleges információval nem szolgált.
Az EMA200 indikátornak minden hanyatló napon meg kell tartania a jelenleg fölötte kereskedő árfolyamot, hogy az emelkedő trend esélye fennmaradjon. Az EMA20 és EMA50 mégis ellenállási szintként működött az elmúlt két napban.

Az index +0.28% mozgással zárt 2216 ponton.

Félvezetők ($SOX)
A chipszektor a múlt héten közel került az éves mélyponthoz, ahogy eltávolodott a 200 napos hosszú távú mozgóátlagtól.
„Az index zuhanását kiváltó minden különösebb ok nélkül a vevők beáramlására számíthatunk ezeken a szinteken, akik megjavíthatják az indexet és áttörhetik a 344.4-es EMA200 szintjét.” – írtuk a héten és már meg is kezdődött a javulás. Tegnap sorozatban a harmadik emelkedő napot láthattuk. Elegendő hely áll rendelkezésre a korrekció folytatódásához.

A szektor +1.07% mozgással 332.10 ponton zárt.

Bankok ($BKX)
A bankok továbbra is szűk sávban kereskednek a júliusi támasz 45.80-as szintje környékén. Várható a letörés ezekről a támaszokról, melynek során a júliusi mélypont 44.39-es értéke is tesztelés alá kerül.

Az index +0.26% mozgással 46.19 ponton zárt.

Biotech ($BTK)
Az index esése csütörtökön és pénteken az EMA20 és EMA50 vonalán állt meg. A júliusi pozitív lendület még érvényben van, és az emelkedő trendvonal még mindig támaszul szolgál.

A július 20-án az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya továbbra is szerepet játszik az ágazat emelésében.

A szektor –0.01%-os mozgással 1099 ponton zárt.




 

 

Nadsaq tőzsdei indexek biotech
Kapcsolódó cikkek