Pénz- és tőkepiac

Befektetne, de nem "cápákba"? - Íme, a megoldás

A társadalmilag felelős gondolkodás egyre több gazdasági ágazatban kap helyet, így a befektetési piacon is számos példát találunk már rá.

„A társadalmilag felelős gondolkodásmód már a befektetői piacon is megjelent, igaz egyelőre még gyerekcipőben jár. Amellett azonban, hogy egy alapvető célja, hogy a befektető számára profitot eredményezzen, a befektetők az alapján is választhatnak a számos befektetési termék közül, hogy vagyonukkal milyen cégek gazdasági tevékenységét támogatják” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A társadalmilag felelős befektetéseknek (Socially Responsible Investments, SRI) alapvetően két formája található meg jelenleg a befektetési piacon. A befektetői döntést befolyásolhatja az, hogy egy adott ágazaton belül tevékenykedő cégek közül melyek a leginkább felelősen viselkedő cégek. Így például, a sokat vitatott energia szektorban is találunk olyan társaságokat, akik az adott tevékenységük során szem előtt tartják a fenntartható fejlődést és a társadalmi felelősségvállalást. Ilyen például az Észak-Európában, a Baltikumban és Oroszországban tevékenykedő Fortum, amely a foglalkoztatás, a dolgozók munkakörülményei és a környezetvédelem terén is eleget tesz a nemzetközi direktíváknak.

A másik lehetőség, hogy a befektetők eleve úgy nevezett pioneer cégeket választanak befektetésük célpontjaiként, amelyek olyan előremutató technológia megoldást alkalmaznak egy-egy iparágon belül, ami hosszú távon követendő lehet a társaik, illetve az adott szektor számára. Ilyenek például a hazai befektetők számára is elérhető öko alapok.

Ezeken a befektetési alapokon keresztül olyan vállalatok részvényeiben lehet tőkét elhelyezni, amelyek alternatív energiával, vízkezeléssel és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentésével is foglalkoznak. „Ezekre a társadalmilag felelős befektetésekre jellemző a magasabb hozam, de a jelentősebb árfolyammozgások is, ezért kifejezetten hosszú távú befektetésnek ajánljuk” – javasolja a befektetési szakember.

SRI pioneer befektet öko-alap társadalmilag felelős K&H befektetés Socially Responsible Investment
Kapcsolódó cikkek