Pénz- és tőkepiac

Gigakárokat okozott a májusi-júniusi időjárás

Óriási károkat okozott a kora nyári időjárás: csak a Groupama Garancia Biztosítóhoz az elmúlt év teljes kárbejelentésének 52 százaléka, azaz csaknem félévnyi kárbejelentés érkezett májusban és júniusban. Az AEGON Magyarországhoz csak Borsod megyéből 7661 darab kárbejelentés futott be.

A rendkívüli időjárás következtében az elmúlt hetekben Borsod megyéből 7661 darab kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, a teljes Borsod megyei kár értéke megközelíti az 1,6 milliárd forintot.

A legtöbb ingatlan az árvíz (3323 darab) és a felhőszakadások miatt (2415 darab) rongálódott meg, előbbinél az átlagos kártérítés 350 ezer, az utóbbinál körülbelül 100 ezer forint, az összedőlt, totálkáros épületekre azonban több milliós, illetve tízmilliós kifizetések is voltak.

A Miskolc melletti, hétezer lakosú Felsőzsolca nagy részét június elején öntötte el a helybéliek által Kis-Sajónak nevezett vízfolyás. A városban több mint 160 ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg. Az árvíz összesen több mint 5 ezer embernek okozott kárt.

A 422 természeti jellegű kárbejelentésből 387 volt árvíz-, 23 felhőszakadás-, 12 pedig viharkár. Előfordult olyan eset is, hogy az épületet egy héten belül kétszer öntötte el az árvíz.

Idén a májusi-júniusi két hónap alatt az elmúlt év teljes kárbejelentésének 52 százaléka, azaz mintegy félévnyi kárbejelentés érkezett a Groupama Garancia Biztosítóhoz.

időjárás árvízkár biztosítás kárbejelentés
Kapcsolódó cikkek