Pénz- és tőkepiac

Legjobb, ha a kereskedők megcsinálják a házi feladatot

Az amerikai részvénypiac szerdán nyugodt hangulatban kereskedett a pozitív tartományban, még ha az szűk és érdeklődést alig vonzó sáv is volt. Mindenki a pénteki munkanélküliségi adatra vár.

Szerző: Tradenet Global

A hivatalos kormányzati jelentés előtt a befektetők az ígéretes júliusi privát szektorbeli növekedésre reagáltak. A nyitás előtt publikált ADP adat 42 ezer fős bővülést mutat a magánszektorban, holott az elemzők csupán 25 ezres bővülést jeleztek előre. Brian Lazorishak, a Chase Investment Council portfoliómenedzsere szerint a szerdai nap legfontosabb jelentése az ADP-adat volt, ami legtöbbször jó előrejelzőként működik a kormányzati jelentés irányát illetően. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy sok a zavaró háttérzaj a jelentésben, amit a következő lebonyolítására az ideiglenesen toborzott munkaerő okoz. A számlálás megtörtént, és az ideiglenes állások megszűnése negatívan fogja befolyásolni a kormányzati számokat.

Ahogy a piac tegnap folytatta emelkedő trendjét, számos piaci elemző lett optimista. Marc Pado, a Cantor Fitzgerald piaci stratégája szerint a piac magasabbra emelkedhet, és a javulása úgyis csak az idei negyedik negyedévben fog látszani. Pado becslése szerint az S&P500 index az év végére elérheti az 1250 pontot.

Egyéb gazdasági hírek is megjelentek. Az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser-index júliusban 54.3 pontra emelkedett. Ez bátorító jel, főleg mivel a gyártói szektor is növekedést mutatott hétfőn.

Az indexek szerdán mérsékelten emelkedtek, amit az arany szektor vezetett +2.69%-os drágulással. Ennek ellensúlya a kiskereskedelmi szektor volt –1.91%-kal. A Dow Jones +0.41%-kal 10680 pontra, az S&P500 index +0.61%-kal 1127 pontra, a NASDAQ pedig +0.88%-kal 2304 pontra erősödött. A NYSE forgalma mindössze 0.975 milliárd volt.

A csütörtöki kereskedés fő irányát az amerikai fogyasztó határozza meg, kézen fogva a fő áruházláncok júliusi bevételi jelentésével. Tucatnyi vállalat is bejelenti utolsó negyedévi adatait, de a nap fő híre a nyitás előtt egy órával megjelenő heti munkanélküliségi kérelmek adata lesz. A kereskedők erre a számra, és a pénteken közzététele kerülő júliusi munkanélküliségi adatra várnak. Ez utóbbi lesz a hét legfontosabb híre is.

A ma jelentő egyik legfontosabb vállalat a Kraft Foods (KFT) lesz. A Procter and Gamble a héten jelentett, és alulteljesítette a várakozásokat, amit a befektetők az árfolyam lenyomásával büntettek.

 
S&P 500 (SPY)

A szerdai kereskedés eléggé semmilyen volt, amit alacsony forgalom és oldalazó mozgás jellemzett. A nap elején a kínai kormányról érkező hírek hatására a tőzsdehanyatlással kezdett, mivel a kormány olyan esetre akar stressz-tesztet végeztetni az ottani bankokkal, melyek bekalkulálnak egy esetleges 60%-os ingatlanpiaci árzuhanást. A reflexszerű eladások lezajlása után a piac talpra állt, és a nap végére felemelkedve napi csúcsán zárt.

A szerdai nap egyik érdekes észrevétele, hogy még ha a kínai hírek miatt az S&P500 gyengélkedett is, a kötvénypiacon nem volt tapasztalható a kereslet emelkedése, és az mínuszban maradt. Ez azt bizonyítja, hogy a befektetők most nem rohannak azonnal a „biztos befektetésekbe”.

A júliusban kezdődött emelkedés első célja a 113-116 pontos tartomány. Tegnap az index már belépett ebbe a sávba, ami számos ellenállási szintet tartalmaz: a júniusi 113.20-as csúcsot, és a május közepe óta nyitott 116 pontos rést is.

A kereskedők gyakran nem tudják, hogy merre megy a piac, ezért a legjobb, amit tehetnek, hogy rendesen megcsinálják a házi feladatot, és felkészülnek az elmozdulásra bármelyik irányba. A júliusi mélypont óta emelkedő trendvonal alá és az EMA20 és EMA50 alá törés azt jelentené, hogy a piac kifogyott az egy hónapja tartó rally lendületéből. Röviden szólva tehát kereskedjünk a látott információk, és ne az érzelmek alapján.

Az index +0.61% mozgással zárt 1117 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A szerdai kereskedés középpontjában a technológiai részvények álltak, miután a Wall Street Journal-ban megjelent vezércikk azt fejtegette, hogy bár a vásárlók igyekeznek spórolni, még mindig szívesen költenek technológiai dolgokra. A Nasdaq legfontosabb húzása tegnap, hogy kitörte a júliusi csúcsot. A rally átterjedt a technológiai szektorra is. Az index a Priceline (PCLN $281.30 +21.95%) online utaztató-óriás profitjának megugrását is élvezte, amikor a részvény óriási száguldással történelmi csúcsra jutott. Legalább nyolc bróker emelte meg célárát a részvényre.

Az index +0.87% mozgással zárt 2304 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A pénteki Kalapács gyertya még mindig bír jelentőséggel, és az EMA200-ra történő ráülése fontos a mostani emelkedés szempontjából. Jelenleg a szektor nem tudja kitörni a rövid- és középtávú EMA20 és EMA50 mozgóátlag szintjét. Az ágazatnak össze kell szednie erejét, hogy maga mögött hagyja ezt a területet, különben a támasz nem fog kitartani túl sokáig.

A szektor +0.99% mozgással 354.71 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A múlt héten a 48 pontos szint és az EMA200 is bizonyította kritikus fontosságát a bankszektor számára. Szerdán az index a múlt heti csúcshoz közel kereskedett, és egyik irányba sem tett számottevő kilengést.

Az első ellenállási szint 50.33 pontnál található, a múlt heti Hullócsillag gyertya csúcsán. A gyertya medvés jelentősége csak akkor múlik el, ha az árfolyam e szint fölé emelkedik.

A második ellenállás a júliusi csúcson, 51.16 pontnál található.

Az első támasz 48 ponton van, az EMA200 szintjén.

Az index -0.24% mozgással 49.40 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Hétfői véleményünk az volt, hogy a profit kivét pénteken az EMA200-on véget ért, és a szektor kalapács gyertyával zárása miatt a szektor jó állapotúnak tűnt a felfelé korrekció folytatására.
Az index továbbra is ezt folytatja, és a szerdai nap egyik nagy nyertese volt. Az 1090 körüli ellenállás kitört, és a szektor jelentős emelkedést tudott elérni, és a májusi csúcsa fölött zárni.

A július 20-án az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya továbbra is szerepet játszik az ágazat emelésében.

munkanélküliség EMA20 Dow Jones EMA50 foglalkoztatás S&P spy Nasdaq ADP
Kapcsolódó cikkek