Pénz- és tőkepiac

Megint mellélőnek a reszkető elemzők?

Az FT Alphaville blogjának szerzői arról elmélkednek, hogy a piai elemzők most látható, igencsak medve hangulatú előrejelzései talán túlzottan is pesszimisták.

Mint arról beszámoltunk, a Bloomberg által gyűjtött 160 ezer vállalatnak csak kevesebb mint 29 százalékát ajánlják vásárlásra a szakértők – erre 1997 óta nem volt példa. Az elemzők egyre pesszimistábbak, annak ellenére, hogy az S&P 500 vállalatai 1988 óta nem látott, 36 százalékos profitnövekedést produkálnak a várakozások szerint.

Jelenleg a Bloomberg által jegyzett amerikai, angol, japán, és brazíliai papírok 54 százaléka esetében a tartás a javasolt magatartás. És bár az amerikai papíroknak csak 5,1 százalékára javasolnak eladást (ilyenre 2003 óta nem volt példa), a múlt hónapban rekord szintet ért el a tartásra, illetve eladásra javasolt részvények együttes aránya.

A McKinsey most közreadott, az elmúlt 25 évre visszatekintő elemzése azt mutatja, hogy a piaci szakértők általában a bikák pártján állnak. Átlag 10-12 százalékos növekedést jósoltak az S&P 500 vállalatai esetében, holott a tényleges eredmény csak 6 százalék volt. Ennél is érdekesebb, hogy az elemzői jóslat az elmúlt negyedszázadban csak kétszer múlták alul a tényleges profitnövekedést, méghozzá mindkétszer a válságot követő kilábalás idején. Az FT Alphaville által idézett szakértő, Barry Ritholtz úgy látja, a jelenség oka, hogy az elemzők mindig túl későn reagálják le a gazdaságban bekövetkező változásokat.

S&P500 medvék bikák McKinsey válság
Kapcsolódó cikkek