Pénz- és tőkepiac

Nehéz idők járnak, medvés események várhatóak

A legtöbb piaci szakértő az S&P 500 index 1070-es szintjét jelentős támaszvonalnak tartja. Pénteken az index a nap legnagyobb részében e szint fölött kereskedett, de csak kevéssel fölötte tudott zárni 1071.69-en.

Szerző: Tradenet Global

A NASDAQ minden indexet lepipált, ahogy nap végére erősödést tudott felmutatni. A gazdasági bejelentések naptára üres volt, a befektetők tehát egy napra mentesültek a bosszantóan rossz adatoktól. Az augusztusi opciók is pénteken jártak le. Akik az opciós piacban érdekeltek, külön naptáruk és figyelnivalójuk is van, például a lejárati árak és a call/put arány. Ez a játék a lejárati dátum körül forog.

A részvények visszahúzódtak a nyáron. Vegyük észre, hogy az S&P500 széles sávban kereskedett, és olyan szintekre került, mint nyár elején volt. „Nagyon távoli szemszögből nézve az első negyedéves gyorsjelentési időszak április végétől késő májusig tartott. Ez alatt a piac éles korrekciót végzett. Most pedig pontosan ugyanott vagyunk, ahol május végén is álltunk. Tehát az öreg tőzsdei rókák mondása, hogy adj el májusban és hajózz ki, az idén ismét bizonyította igazságát. Szerintem ahogy elkezdődik a szeptember és az emberek újból a munkára kezdenek koncentrálni, a dolgok ismét érdekessé kezdenek válni.”

A piac vegyesen kereskedett pénteken. A Dow Jones –0.56%-kal 10214 pontra, az S&P500 index pedig –0.37%-kal 1072 pontra hanyatlott. A NASDAQ azonban 0.04%-os emelkedést ért el, +0.04%-kal 2180 pontra került. A New York-i tőzsdén 1.12 milliárd cserélt gazdát.

Az előttünk álló héten minden szem a gazdasági bejelentések naptárára szegeződik, főként a keddi használt ingatlanok piacának forgalmi adataira és a szerdai tartós cikkek gyártói megrendelésére. A szokásos heti álláskeresők száma csütörtökön jelenik meg. A második negyedéves növekedési adat (GDP) pénteken lát világot.

S&P 500 (SPY)

A piac pénteki hanyatlásával tesztelte az 1065-ös szintet, és rögtön fel is pattant, kiradírozva ezzel a korai hanyatlást. A bikáknak nem túl sok terük van a hibázásra. A július 20-i 1057 pontos szint alá törés valószínűleg megnyitja az utat az 1040-es szint megtámadásához, így elővehetjük a Fej és Vállak mintázat megerősítésének kérdését. Ez az alakzat közel egy évig fejlődött a heti charton, és medvés eseményeket vetít előre.

A kereskedési forgalmak alacsonyak maradtak. A kereskedők is inkább csökkentik kockázati kitettségüket míg ki nem derül, melyik lesz a nyerő oldal. Nehéz lenne közeli kiváltó okot megnevezni, ami pozitívan befolyásolhatja a befektetők véleményét a piacról. A negatív okoknak viszont hosszú listája gyűlt össze az elmúlt hónapokban, amik mind-mind elboríthatják a piac alatt mesterségesen felállított létrát a következő hetekben. Mindezek miatt a nagyon óvatos kockázatkezelés lehet az okos megközelítés. Mint tudjuk, néha a legjobb támadás a védekezés, és a legjobb védekezés a támadás. Ez esetben legbölcsebb kiszállni a játékból, és a partvonalon várni az erőviszonyok alakulását.

Az index –0.37% eséssel zárt 1072 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq bikáinak utolsó reménye az EMA200 lehet. Augusztusban eddig ez a szint jól megtartotta az árfolyamot, és nem engedte alá csúszni. A 44.88 pont fölött maradás tehát a július elseje óta emelkedő trend záloga. Az index szűk sávban kereskedik, az EMA20 és EMA50 ellenállási szintként működött az elmúlt napokban 45.55 pontnál.

Az index +0.04% mozgással zárt 2180 ponton.

Félvezetők ($SOX)

Az Intel múlt heti éves mélypontra zuhanása ellenére a chip-index enyhe nyereségeket is el tudott érni. Az index továbbra is távol van a 200 napos hosszú távú mozgóátlagtól. A legközelebbi támasz a hónap mélypontján, 319 pontnál található, és egy ennél jóval gyengébb szintben is bízhatunk az éves mélypont 310-es értékén. Ezen a héten meglátjuk, hogy van-e elég ereje az indexnek feljavítani alacsony árait.

A szektor +0.45% erősödéssel 327.88 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A medvék le tudták lökni az ágazatot 44.39 pont alá. A bikák reakciójának eredménye a nap végére egy kalapács gyertya lett, ami jelentésében ugyan a bikák erejét mutatja, maga a gyertya azonban a gyengébbek közül való, hiszen piros színű lett.

A bankrészvények a múlt héten szinte befagytak, de mostanra kimozdulni látszanak a különösen szűk tartományból.

Az index –0.4% gyengüléssel 44.82 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A július eleje óta emelkedő trendvonal még érvényben van, és további lehetséges emelkedést vetít előre. Pénteken a nap elején a medvék voltak erősebbek, és a heti mélypontig nyomták le az indexet. A bikák nem zavarodtak meg, és amikor rájuk került a sor, ők is kitettek magukért – hiszen ez még mindig az ő szektoruk. Végül a veszteségek helyrejöttek, sőt még egy zöld kalapács gyertya is előállt.

Az 1050 pont alá hanyatlás ismét aggodalmakat kelt a mostani felfelé korrekció életképességével kapcsolatban. Az indexet az EMA200 1035 pontos értéke támogatja.

A július 20-án az EMA200-on kirajzolt és általunk is követett Dragon Fly gyertya továbbra is szerepet játszik az ágazat emelésében.

A szektor +0.2%-os mozgással 1072 ponton zárt.

 

medvék Dow Jones EMA50 bikák spy Nasdaq zöld kalapács gyertya EMA200 gyorsjelentés kockázatkezelés
Kapcsolódó cikkek