Pénz- és tőkepiac

Egy bank, amely tönkretehet egy országot

Az ír pénzügyi válság középpontjában lévő hitelező, az Anglo Irish Bank kudarca "tönkre tenné" Írországot - fogalmazott az ország pénzügyminisztere a londoni Financial Timesnak nyilatkozva.

Brian Lenihan ugyanakkor jelezte, hogy az ír kormány kitart a pénzintézet mellett a meggyengülése ellenére. "Az Anglo bármilyen kudarca tönkretenné az államot. A bank nem önmagáért fontos, hanem a nemzeti mérleghez viszonyított nagysága miatt. Egyetlen ország sem számolhat egy ilyen intézmény kudarcával" – szögezte le.

Az FT-nek adott interjújában Lenihan hangsúlyozta, hogy Írország pénzügyi helyzete jobb az euróövezet más periférikus gazdaságainál.  Az ír nemzeti bank jelezte, hogy az Anglo Irish Bank megsegítése akár 34 milliárd euróba is kerülhet. A tervek szerint azonnal segítségként a kormány 25,9 milliárd eurónyi nemteljesítő hitelt csoportosít át a nemzeti eszközkezelőbe – ezzel azonnal felére csökken a bank mérete. A további terheket fokozatosan emelnék le az Anglo Irish-ról.

Az ír pénzügyi kormányzat nyilatkozataival igyekszik megnyugtatni a piacok, így közölte, hogy az Allied Irish Banket 2-3 milliárd eurós tőkeinjekcióval támogatják meg azért, hogy teljesíteni tudja a pénzügyi felügyelet feltételét, amely az év végéig 7,4 milliárd eurónyi új tőke megszerzését írja elő. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy a kötvénytulajdonosok is viseljék a bank veszteségeiből keletkező terheket, de Lenihan hangsúlyozta, hogy teljes mértékben ki fogják fizetni a kötvényeseket.

Mindamellett Nouriel Roubini mai cikkében úgy vélekedik, hogy az Anglo Irish bankon 70 milliárd eurónyi lyuk tátong. Az unió periferiális államaiban azonban mostanra ismét a tavasszal tapasztalt szintre ugrottak a szuverén hitelek kamatfelárai. Hamisnak bizonyultak a pénzügyi szektor egészségességét alátámasztani hivatott „stressztesztek” is, amelyekkel eredetileg azt akarták igazolni, hogy az európai bankoknak mindössze 3,5 milliárd eurónyi friss tőkére van szükségük.

tőke Anglo Irish Bank nemfizető hitel írország ír
Kapcsolódó cikkek