Pénz- és tőkepiac

Frank: kétszázhúsz felett

Történelmi csúcson az alpesi fizetőeszköz ára, a svájci jegybankot ez nem zavarja

Újabb lélektani határt tört át tegnap a svájci frank ára. 220 forint fölé emelkedett az alpesi fizetőeszköz jegyzése, a közös uniós pénzzel szemben is historikus rekordon áll a keresztárfolyam, 1,29 euró alá került a frank ára. Ennek oka főleg az, hogy miközben a svájci gazdaságról jobbnál jobb hírek látnak napvilágot, az eurózónával kapcsolatos aggodalmak nem csillapodnak, így az a pénz, amely éveken át a nagyobb hozam reményében kifelé áramlott az országból, most visszafelé igyekszik Svájcba.

Az alpesi ország jegybankja hosszú hónapokon át euró vásárlásával igyekezett gátat szabni a frank erősödésének, de a küzdelmet májusban feladta, és Phillip Hildebrand jegybankelnök legújabb nyilatkozatai szerint csak akkor folytatja, ha defláció kezdi fenyegetni az országot. Erről azonban jelenleg szó sincs, így viszont a svájci valuta erősödése hónapokon át folytatódhat. A mostani frank/forint árfolyam – különösen ha tartósan fennáll – a szakértők szerint már kritikus lehet a devizahitelesek és a bankrendszer számára is.

A szorult helyzeten pedig legfőképpen csak a forint erősítésével lehetne segíteni, ehhez a szakértők szerint a gazdaság sérülékenységét csökkentő gazdaságpolitikai lépésekre lenne szükség.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

frankhitel svájci frank frank árfolyam
Kapcsolódó cikkek