Pénz- és tőkepiac

Irány nélkül lődörgő indexek - Mit tegyen a befektető?

Az amerikai részvénypiac szerdán visszavágott a nagy eséseknek, és egy erős nappal kezdte a szeptembert, miután az előtte lévő két nap esésével kilenc éve a legrosszabb augusztust zárta. Az ázsiai és európai piacok erős emelkedésének hátszelén Amerika is száguldott, és az ISM beszerzési menedzser-index közzététele után még nagyobb erőre kapott.

Szerző: Tradenet Global

A statisztika meglepő módon növekedésre utal augusztusban ennél a nem túl széles körben figyelt gazdasági adatnál. A Dow Jones mind a harminc részvénye, az S&P 500 indexnek pedig mind a tíz szektora pluszban végzett.

Az ISM-adat túllépte a várakozásokat, és rámutatott, hogy az amerikai gazdaság azért nem olyan egyértelműen és gyorsan csúszik vissza a W alakú recesszióba, mint az utóbbi napok félelmei közepette a befektetők gondolták. Ezt az optimista változást a devizapiac is érzékelte, az euró 1%-ot erősödött.

A Dow Jones +2.54%-kal 10269 pontra, az S&P500 index +2.95%-kal 1080 pontra, a NASDAQ pedig +2.97%-kal 2176 pontra erősödött. A New York-i forgalma valamivel meghaladta az egymilliárd részvényt, ami még mindig gyengének mondható.

A csütörtöki tőzsdenyitás előtt publikálják a szokásos heti munkanélküliségi adatokat, amit a gyártói megrendelések és az ingatlanpiaci hírek követnek.
 
S&P 500 (SPY)

Az árak múlt havi erős esése után a szeptember kezdetével a piac éles fordulatot vett, és száműzte a medvéket - a véleményükkel együtt, hogy a piac esetleg letöri az eddigi mélypontokat is. Az augusztus 8-án kezdődött hanyatló trend így határozottan megtört, és az index visszatért a kereskedési tartománya közepére, melyben május közepe óta kereskedik.

Az index élesen emelkedett, és fél órával a nyitás után, a jó gazdasági adatnak köszönhetően még tovább erősödött. Az index folyamatosan emelkedett, a napot pedig a magasabb régióiban zárta.

Távolabbi szemszögből nézve a piacot az index egy kisebb oldalazó sávban irány nélkül lődörög. A bölcs kereskedőnek jelen körülmények között okosan kell kezelnie a kockázatokat. Néha a legjobb védekezés a támadás… mostanában azonban a védekezés legegyszerűbb fegyvere az, ha simán a partvonalon várjuk, hogy a piac iránya kirajzolódjon.

Az index „2.95% mozgással zárt 1080 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ a piaccal együtt száguldott. Az erős nyitás után az index folytatta hegymenetét, és szinte pihenő nélkül emelkedett a zárásig.

Az index a többi indexhez hasonlatosan világosan kivehető tartományban, de egyértelmű irány nélkül oldalazik, jelentős volatilitással. Mégis, amíg az index a kereskedési tartománya alsóbb régióiban mászkál és nincsenek vevők a környéken, úgy a támasz szintjének letörése egyre valószínűbb.

Az index +2.97% mozgással zárt 2176 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chip-index szerdán nagyot mozdult a 320 pontos szint irányába, de ez jelenleg csupán az utóbbi zuhanó trend technikai korrekciójának tűnik. A következő jelentős támasz a 300 pontos szint. Bár a trend mindenképpen lefelé mutat, az út nem egészen világos. Bármi nemű emelkedésre pusztán korrekcióként tekinthetünk.

A szektor +3.01% mozgással 316.75 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bank-index erőteljesen korrigált az EMA20 indikátor felé, és kitörte az utóbbi héten jellemző medvés tartományát. A következő napok dönthetik el, hogy ez a nagy ugrás egyszerű technikai korrekció, vagy egy új trend kezdete.

Az index +4.14% erősödéssel 45.25 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index tovább oldalazik az 1000 és 1120 pont által határolt tartományban. Amíg ebből a sávból ki nem lép, nehéz lenne állást foglalni a várható irány mellett. A hétfői zárás sem mutat kiutat a jelenlegi bizonytalanságból.

A szektor +3.08%-os mozgással 10931 ponton zárt.

részvény EMA20 ISM Dow Jones foglalkoztatás index tőzsde spy Nasdaq
Kapcsolódó cikkek