Pénz- és tőkepiac

Már sem eurót, sem dollárt nem érdemes venni

A jen tizenöt éves csúcsot döntött a dollárral szemben, és kilenc éve nem látott magasságban áll az euróhoz viszonyítva. A félelemmel teli légkörben a kereskedők a biztonsági opciónak számító japán devizát választják.

A dollár fél százalékot veszített értékéből, és 83,34-re esett a jennel szemben, 1995 óta nem kereskedtek ilyen alacsony szinten a zöldhasúval. Az euró szintén fél százalékot gyengült, és 105,80 jent ért, ezzel megközelítette az augusztusi, kilenc éves mélypontot, a 105,50-es szintet.

A befektetők jelenleg sem az eurót, sem a dollárt nem vásárolják szívesen, és a viszonylag stabilnak számító jenhez fordulnak. A Reuters információi szerint a vásárlók között található egy nagybefektető is, aki a szeptember végén esedékes féléves elszámolás előtt igyekszik külföldön megszerzett vagyonát repatriálni.

A hírügynökségnek nyilatkozó amerikai kereskedő szerint a dollár továbbra is gyengélkedni fog a novemberben esedékes választások előtt, így – beszámítva az európai pénzügyi helyzetet – a jen marad az egyetlen opció a devizakereskedők számára. Ezt tovább erősíti az a tény is, hogy bár a Japán Nemzeti Bank elnöke megismételte, hogy szükség esetén beavatkoznak a jen túlzott erősödésének megakadályozására, eddig semmilyen konkrét lépés nem történt, és egzakt ígéret sem született.

dollár jen devizakereskedő euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek