Pénz- és tőkepiac

Citi-vezér: "A biztonság téves illúzióját kelti a bankreform"

Vikram Pandit, a Citigroup vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a Bázel III néven ismert új pénzügyi rendszer csak növeli a jelenleg tapasztalható tőke-egyenlőtlenségeket.

Pandit ugyan egyetért a banki tőkekövetelmények növelésének igényével, de úgy véli, hogy a Bázel III elképzelése téves, mivel megfelelő gazdasági körülmények esetében enyhébb feltételeket szab, míg válságos időkben szigorít. A Citigroup vezére szerint ennek eredményeképpen az erős gazdasági helyzetben fölöslegesen halmozódnak a kockázati tényezők, miközben a költsége éppen akkor emelkedik meg, amikor arra a legnagyobb szükség lenne.

"Azzal, hogy a biztonsági illúzióját nyújtja, a Bázel III leplezi a probléma megoldásának sürgősségét" – fogalmazott Pandit a Bloomberg tudósítása szerint. A Citi vezetője szerint egyfajta harc alakult ki a döntéshozók között abban a tekintetben, hogy ki határozza meg a legmagasabb tőkekövetelményeket a bankok számára. Ráadásul azzal, hogy a feltételeket a válság éveiben szerzett tapasztalatokra alapozzák, elérik, hogy azok kapják a legtöbb és legolcsóbb hiteleket, akiknek a legkevésbé van rá szükségük. Vagyis a reform terv tovább növelheti a jelenlegi töréspontokat és ronthatja a válságot.

bankreform Citigroup Pandit Bázel III tőkekövetelmény Citi
Kapcsolódó cikkek