Pénz- és tőkepiac

Gyorsítósávban a forint: kedvező hetet zártunk

A hazai deviza 271 körüli árfolyamig erősödött az euróval szemben, a hét közepén 276-os szinteket is láthattunk.

A hazai fizetőeszköz szempontjából október utolsó hete kedvezően alakult. A nemzetközi befektetői hangulat, a relatív optimista piaci hangulat nem rontotta el a forint erősödési hullámot.

A hét elején 275 fölötti árfolyamról indult a forint az euróval szemben, hétfőn egészen 273-as szintig tudott erősödni, és a zárás is hasonlóan kedvező árfolyamon alakult.

Kedden visszagyengült a 275-ös lélektani szint környékére a forint, melyről egészen csütörtökig nem tudott elmozdulni. Csütörtökön ismét megpróbálta a 273-as árfolyam alá küzdeni magát a hazai deviza, de a szint megállította a további erősödésben. A forint a régiós devizáktól eltérően, jelentősen erősödni tudott az euró ellenében.

Az ÁKK diszkontkincstárjegyeket értékesített ezen a napon, melynek kimenetele kedvezően alakult. Az Államadósság Kezelő Központ 50 milliárd forintértékben tervezett kibocsátani 12 hónap lejáratú diszkontkincstárjegyeket. Az elsődleges forgalmazók 119,5 milliárd forintnyi papírt vásároltak volna, mely több mint kétszeres túljegyzést jelent.

Az adósságkezelő a nagy érdeklődésre való tekintettel 5 milliárd forinttal megemelte a kibocsátás mennyiségét, így 55 milliárd forintnyi éves lejáratú papírhoz juthattak a vásárlók.

A minimális hozam 5,63 százalékon, a maximális 5,85 százalékon, az átlaghozam 5,82 százalékon alakult. Az előző, hasonló futamidejű aukción 5,72 százalékon alakult az átlaghozam, ez 10 bázispontos emelkedést jelent.

Pénteken az előző napi 273-274 közötti sávban mozgott a forint, még délelőtt belevettek a hazai devizába és egészen 271,2-ig száguldott a forint. Délután újra 272 fölé került, fél öt után 271,6 forintos árfolyamon állapodott meg a kurzus.

Az Államadósság Kezelő Központ a szokásostól eltérő módon, pénteken is tartott aukciót. A 6 hetes lejáratú kincstárjegyek jól fogytak, az elsődleges forgalmazók 3,4-szeres túljegyzés mellett jutottak az előzetesen kínált 50 milliárd forintnyi kincstárjegy helyett 60 milliárdnyi papírhoz.

Az érdeklődés igen nagy volt a kincstárjegyekre, 170,9 milliárd forint értékben vásároltak volna magyar papírokat, így az ÁKK 10 milliárddal megemelte a kibocsátási mennyiséget. A hozamok 5,19 és 5,25 százalék között szóródtak, az átlaghozam 5,24 százalékon alakult. A piac rövidtávon nem áraz kamatemelést.

Az euró árfolyama a frankkal szemben a hét elején kialakult 1,365-ös árfolyamról 1,37-re változott, mely hozzásegítette a forintot, hogy tovább meneteljen a svájci frankkal szemben.

A két tényező hatására kialakult a 200 forint alatti frankárfolyam, mely a devizahitelesek szempontjából kedvező. A gazdaság kilábalása és a háztartásoknál maradó jövedelem (rendelkezésre álló jövedelem) tekintetében is pozitív, hogy a frank visszaállt a nyár előtti, 200 forint alatti szintekre. Pozitív fordulat akkor következhet be, ha tartós marad a lélektani határ alatti kurzus.

Sokat gyengült a frank az elmúlt napokban, így fordulhatott elő, hogy a 200-as szint alá került a forint az alpesi deviza ellenében – nyilatkozta a Világgazdaság Onlie-nak Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője.

A dollár gyengült az utóbbi időszakban, mely segítette a feltörekvő államok devizáinak erősödését. Ha a trend megfordul, és a zöldhasú erősödni kezd, melynek esélye van, akkor az tendencia megfordul, és a feltörekvő devizák gyengülni kezdhetnek.

forint CHF Frank EUR devizapiac árfoylam euró
Kapcsolódó cikkek