Pénz- és tőkepiac

Tízmilliárdot is meghaladhatja az iszapkár - Fotók, videó

A vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata. Miután ugyanakkor a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett, a piacvezető lakásbiztosító szolidaritásból segítséget nyújt – áll az AEGON Magyarország közleményében.

Az AEGON biztosító felhívja a figyelmet arra, hogy a keletkezett milliárdos károk teljes megtérítése egyelőre megoldatlan, miután a tározót üzemeltető társaság 3 millió forintos jegyzett tőkéje és az általa kötött,  vélhetően mintegy 10 millió forint értékű felelőségbiztosítás eltörpül a várható kártérítési igények mellett.

A lakásbiztosítások a minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva nem nyújtanak fedezetet az iszapomlás következményeire, miután az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve az általa kötött felelőségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli.

Az érintett ajkai vörösiszap-tározóra kötött felelőségbiztosítás értéke ugyanakkor eltörpül az okozott károk mellett, akárcsak az üzemeltető társaság alaptőkéje.

10 milliárdot is meghaladhatja a kár

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár Kolontáron a védelmibizottság ülését követően úgy nyilatkozott, hogy a teljes kárfelszámolás meghaladhatja a 10 milliárd forintot és hónapokig is eltarthat. Az államtitkár szerint a teljes költséget a kárt okozó cégnek kell állnia, de ha nem áll módjában, akkor a magyar államnak kell finanszíroznia a helyreállításokat.

Az AEGON Magyarország vezetése a katasztrófa körülményeit mérlegelve úgy döntött, ingyenes kárszemlét és készpénzes gyorssegélyt nyújt károsult ügyfeleinek, hogy az érintettek minél előbb megkezdhessék a károk helyreállítását.

 Mint arról beszámoltunk, ökológiai katasztrófának minősítette a környezetvédelmi államtitkár az ajkai térségben történt vörösiszap-áradást, amely már több település növényzetét kipusztította, veszélybe került több ezer ember, és a Marcal folyóba ömlött szennyezőanyag a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Illés Zoltán a Veszprém megyei Kolontár településen kedd reggel, a védelmi bizottság ülésének kezdete előtt azt mondta: még mindig ömlik az ajkai timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának hétfő délutáni gátszakadása nyomán a kiáramló vörösiszap, ezért az már nemcsak Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely települést és ezek lakosságát, élővilágát veszélyezteti, hanem egy 40 négyzetkilométeres területet.

Nem győzik a természeti katasztrófákat a biztosítók

Az idei évben a természeti katasztrófák gyakorisága szolgált alapul arra a felvetésre, mely szerint az államnak és a biztosítóknak együtt kell működniük, hogy sokkal több ember vállaljon öngondoskodást, mert csupán adókból nem lehet kezelni az ilyen károkat, mondta el Ksibenedek Péter a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) elnöke.

A Mabisz kidolgozott egy javaslatot, melyet már eljutatott a kormány illetékes intézményei számára. A javaslat szerint az élet-, a baleset- és az egészségbiztosítási befizetések részesüljenek adókedvezményben, a biztosítói kifizetések pedig legyenek adómentesek.

A Mabisz közleményében kérte az érintett biztosítótársaságokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a katasztrófa sújtotta terület lakóinak kárai kapcsán a biztosítási feltételekben rögzítettektől eltérően, társadalmi felelősségük tudatában kezeljék, a kialakult helyzetet.

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörös iszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez  - ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az Ajkai Timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében.

A közlemény szerint tehát a Magyarországra irányuló turizmusforgalom akadálymentesen folyhat, a vendégek fogadására a teljes turisztikai infrastruktúra - repülőterek, szálláshelyek és más turisztikai szolgáltatók, illetve attrakciók - változatlanul rendelkezésre áll.

Az iszapszennyezéssel kapcsolatos legfrissebb információk folyamatosan elérhetőek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a www.katasztrofavedelem.hu címen. Klikk a galériára! -->
[enews_gallery id='437309']

iszap kár katasztrófa vörösiszap helyreállítás mal biztosítás
Kapcsolódó cikkek