Pénz- és tőkepiac

Az aranystandard visszaállítását javasolja a Világbank elnöke

A fejlett országoknak át kellene gondolniuk egy újbóli aranystandard felállítását, amely féken trathatja a devizaárfolyamok drasztikus ingadozását – írta a Finantial Times-ban Robert Zoellick, a Világbank elnöke. Elképzelését egyszerűen Bretton Woods II-nek nevezte.

Az újragondolt rendszerben a dollár, az euró, a jen és a jüan mellett az arany egyfajta renferenciaértéket jelentene a piaci szereplők inflációs és deflációs mozgásaira megelőzve a drasztikus ingadozásokat.

Zoellick szerint az aranystandard megoldást jelentene a világgazdaság problémáira. A Világbank elnökének írása nem véletlen, hiszen most hétvégén tartják a G20-as csúcstalálkozót, melynek fő témája várhatóan a világ vezető devizáival – elsősorban a kínai jüannal - történő manipuláció lesz. Zoellick aggodalmát fejezte ki egy esetleges devizapiaci háborúval kapcsolatban.

Kínát legtöbbször az Egyesült Államok bírálta a jüan szándékos gyengítése miatt, de maga az USA is több kritikát kapott, hogy hagyta folyamatosan gyengülni a dollár, míg a legtöbb távol-keleti ország devizája meredeken erősödik, amely az exportra alapozó gazdaságoknak mérhetetlen károkat okoz.

Kritikák érik az amerikai jegybank napokban bejelentett 600 milliárd dolláros kötvénykibocsátását is; amely a szakemberek szerint további inflációt gerjeszt az országban.

Zoellick ötletét – aki ugyan nem elsőként tesz javaslatot az aranystandard visszaállítására – vélhetően a G20 találkozón nem sokan fogják támogatni, hiszen olyan szigorú monetáris feltételeket követelne az államoktól, amely nehezítené a gazdasági sokkból való kilábalást.

deviza dollár jen Fed jüan Zoellick euró aranysztenderd Világbank
Kapcsolódó cikkek