Pénz- és tőkepiac

Motorzajra pörgött fel a részvénypiac

Az amerikai piac részvényei másfél százalékot száguldottak, ahogy a bikák lendületet gyűjtöttek a General Motors (GM) New York-i tőzsdére való sikeres visszatérésére és nyilvános első kibocsátására.

Szerző: Tradenet Global

A kereskedés 35 dolláron indult, 2 dollárral a kibocsátási ár fölött. A papír hatalmas keresletet vonzott, 452 millió cserélt gazdát, ami a NYSE teljes forgalmának 10%-a.

Jó hírek érkeztek Írországból is, mivel az ír kormány egész éjszaka tárgyalt egy segélycsomag létrehozásáról. A globális piacok szereplői tehát ismét összekaparták magabiztosságukat, és az európai piacok is száguldásba kezdtek. Az optimizmus tehát az amerikai piacnyitást is pozitívan befolyásolta. Mindemellett a helyi hírek is segítették a bikákat – a nyitás előtt közzétett munkanélküliségi adat szerint az első alkalommal segélyért fordulók száma 2 ezer fővel csökkent. Ez a második hét, amikor az új munkanélküliek száma 440 ezer fő alá csökkent, és ez jó jel a gazdaságnak.

A zárás utáni kereskedésben a Dell részvénye +5.5%-ot drágult, amikor a számítógépgyártó cég erős 45 centes negyedéves eredményt tett közzé az elemzők 33 centes becslése után. A Salesforce (CRM) részvény 10% feletti erősödést produkált a szoftvercég 449 millió dolláros profitjelentésére, mivel a Wall Street csupán 425 milliót várt.

A GAP ruhagyártó (GPS) –2.5%-ot esett, mivel a cég profitjai csökkentek. A vállalat a tavalyi 307 millió dollár után a múlt negyedévben 303 milliót keresett. Az élénk kereskedésű és nagyot változó részvények között volt az Autodesk (ADSK –5.7%) és a Foot Locker (FL +9.5) is.

S&P500 (SPY)

Ahogy az várható volt, a lefelé irányuló árkorrekció két napja megállt a doji gyertyánál, és a bikák az emelkedő trend folytatódását éles emelkedéssel ünnepelték. „Gap and go” alakult ki, mely az egész nap során kitartott. Az egyetlen rossz hír az lehet, hogy az S&P500 index nem tudott megmaradni az 1200-as szinten, hanem kicsivel alatta végzett. Most a bikákon a sor, pénteken bizonyítaniuk kell.

 

bikák kibocsátás Global dell piacnyitás GM tradenet Gap részvénypiac
Kapcsolódó cikkek