Pénz- és tőkepiac

Tovább gyengülhet az euró

Nem kért segítséget Írország a tegnapi ECOFIN ülésen adósságai törlesztéséhez az európai stabilitási eszközökből (EFSF).

Az események a Cashline szerint az euró további gyengülését vonhatják maguk után. Ha az EFSF hatályát nem hosszabbítják meg a 2013-as lejárat után, és az EKB nem növeli a bajban lévő eurózóna-tagállamok kötvényeinek vásárlását, akkor megnő az államcsődök kockázata és ezzel párhuzamosan az az egekbe szökhetnek az államkötvények hozamai és a CDS (Credit Default Swap) felárak.

Mint arról a Világgazdaság beszámol, egyszerre próbálja meg elkerülni az uniós pénzügy segítség igénybevételét és elérni a piacok megnyugtatását az ír kabinet. Dublin továbbra is ellenáll az euróövezet részéről ránehezedő nyomásnak.

Ezzel együtt abban állapodott meg Brian Lenihan pénzügyminiszter uniós kollégáival, hogy kormánya Dublinban ma tárgyalásokat kezd az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Központi Bank (EKB) szakembereivel a bankszektor megsegítésének lehetőségéről. Elemzők szerint ezzel a felemás hozzáállással csak tovább növeli a piaci bizonytalanságot az ír vezetés.

Írország súlyos, 32 százalékos költségvetési deficitre számíthat az idén, elsősorban a túlméretezett bankszektor állami kisegítése miatt. A piaci idegességhez a feneketlen hordónak bizonyuló, várhatóan 50 milliárd eurót elnyelő bankszektor mellett a német kormány által propagált 2013 utáni új válságmechanizmus is hozzájárult. Ez ugyanis a hitelezők tehervállalását is előírná arra az esetre, ha egy euróövezeti ország hitelválságba kerülne.

EKB bankszektor deficit Ecofin euró CDS felár írország ír
Kapcsolódó cikkek