Pénz- és tőkepiac

Durva, nehezen igazolható lépés lenne Magyarország bóvlivá minősítése

"Nehezen lenne igazolható", ha a hitleminősítők "bóvli", vagyis befektetésre már nem ajánlott osztályzati szintre sorolnák vissza a magyar adósságot - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. A citybeli elemzői közösségben nem először hangzik el ez a vélemény.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság a feltörekvő térség jövő évi kilátásairól Londonban csütörtökön kiadott előrejelzésében Magyarországról azt írta: ha a magyar adósbesorolásokat a hitelminősítők a befektetésre ajánlott sáv alá rontanák, az "durva" lépés lenne, amelyet "nehezen lehetne igazolni". Magyarország költségvetési pozíciója ugyanis még mindig "jelentősen jobb" más EU-tagállamokénál, és az adósságállomány megújítása sem tűnik nagy problémának.

A minap egy másik nagy citybeli ház, a Morgan Stanley bankcsoport felzárkózó piaci elemzői is szinte azonos véleményt fogalmaztak meg, mondván: Magyarország "nem érdemelné meg", hogy a hitelminősítők a "bóvli" kategóriába sorolják vissza, sőt a Moody''s Investors Service múlt héten bejelentett, egyszerre két fokozatú magyar osztályzatrontásának mértéke is "túlzás" volt.

A Moody''s a múlt hét elején a befektetésre ajánlott kategória alsó határára, "Baa1"-ről a köztes "Baa2" kihagyásával "Baa3"-ra süllyesztette Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait, a magyar költségvetési helyzet hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos "növekvő aggodalmakra" hivatkozva.

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor''s, Moody''s Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban tartja nyilván, ám a Moody''s múlt hétfői leminősítése nyomán közülük immár kettő a befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélére sorolja a magyar adósságot. A Moody''s új, "Baa3" szintű magyar adósosztályzata ugyanis megfelel az S&P "BBB mínusz" magyar osztályzatának, és mindkét besorolás a közepes "BBB/Baa" befektetői kategória leggyengébb szintje. Ráadásul a két cég további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatokra.

A Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB" - a Moody''s módszertanában "Baa2"-nek megfelelő - besorolással listázza a magyar államadósságot, de szintén negatív kilátással, és a londoni elemzői közösségben sokan számolnak azzal, hogy hamarosan ez a cég is bejelenti Magyarország visszaminősítését, tekintettel arra, hogy a negatív kilátás csaknem két éve érvényben van.

Az RBC Capital Markets felzárkózó piaci elemzői azonban csütörtöki elemzésükben egyértelmű utalást tettek arra, hogy a Fitch magyar osztályzatának rontását sem tartják bizonyosnak, mondván: nem számítanak Magyarország semmiféle további leminősítésére.

A pénzügypolitikai kilátásokról a ház szakelemzői azt jósolták, hogy az inflációs kockázatokra válaszul a magyar jegybank 2011 végéig 6,25 százalékra emeli alapkamatát a jelenlegi 5,50 százalékról. Az RBC Capital Markets londoni elemzőinek előrejelzése szerint ez várhatóan nyújt "valamelyes támogatást" a forintnak; a cég ennek alapján egyévi távlatban 265 forintos euróárfolyamot valószínűsít.

A várható magyar jegybanki kamatpályáról meglehetősen széles sávban mozognak a citybeli prognózisok.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési tanácsadó cég, a Capital Economics felzárkózó piaci elemzői például a héten közölték, hogy még egy negyed százalékpontos kamatemelést várnak 2011 első negyedévében, és azzal számolnak, hogy az MNB alapkamata az így kialakuló 5,75 százalékon marad 2012-ig.

A JP Morgan bankcsoport londoni feltörekvő térségi szakelemzőinek jelenlegi előrejelzése ugyanakkor az, hogy az MNB-alapkamat jövő decemberre 6,25 százalékig emelkedik, de innen is folytatódik a monetáris szigorítás, és a kamatszint 2012 végén eléri a 7,00 százalékot.

hitelminősítő Moody's szuverén adósság bóvli osztályzat Baa3 Fitch
Kapcsolódó cikkek