Pénz- és tőkepiac

Eltűnő 2. nyugdíjpillér - előretörhet a NYESZ

A magánnyugdíjpénztárakat érintő változások hangsúlyosabbá teszik a NYESZ-számlák jelentőségét az öngondoskodásban.

Bár induláskor a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) konstrukciójába eleve kódolta a jogalkotó azokat a tulajdonságokat, amelyek alkalmassá teszik, hogy az öngondoskodás hatékony formája legyen, a magánnyugdíjpénztárak (mnyp) jelentős szerepvesztése felértékeli létjogosultságát a nyugdíjcélú megtakarítások között. A jelenleg még negyedik pillérnek számító alternatíva komoly előnyöket tartogat más megtakarításokkal szemben.
 
Miközben az év vége szezonálisan is erős időszaka a NYESZ terméknek – hiszen a NYESZ számlára elhelyezett összegek után járó 30 százalékos, maximum 100, illetve 130 ezer forintos adó-visszatérítéssel az élhet, aki megtakarításait még az adott adóévben elhelyezi – az idei év utolsó hónapja a jelenlegi bizonytalan nyugdíjpénztári környezet miatt többeket késztethet arra, hogy éljenek a rendszer negyedik pillére által biztosított lehetőséggel.

A TakarékBank korábbi elemzései szerint például a megelőző években, több esetben is jobban járhatott az, aki önkéntes nyugdíjpénztári befizetés helyett a nyugdíj-előtakarékossági számlát választotta. Ráadásul a kedvezőbb hozamokat a kamat- és árfolyamnyereség-adó sem csökkenti.
 
A TakarékBank statisztikái alapján megfigyelhető, hogy a NYESZ számla iránti érdeklődés a 40 év feletti ügyfelek körében válik leginkább érzékelhetővé, míg a legnagyobb arányt – csaknem 50 százalékot – a korhatár előtt álló 51-60 éves korosztály képviseli. Ezt követi a közvetlenül a nyugdíjazás előtti éveiben járó, illetve már nyugdíjas korú ügyfeleket is tartalmazó 61-70 éves szegmens 22 százalékos részesedéssel. A 40 év alattiak részaránya egyelőre nem számottevő, ez azt mutatja, hogy a fiatalabb generáció számára a korábbinál jobban be kell mutatni a nyugdíjas évekre történő felkészülés fontosságát a megváltozott környezetben.


 
„Meglátásunk szerint a kormány a napokban bejelentett intézkedéstervezete is nagy segítség lesz a NYESZ számla térnyeréséhez. Azzal, hogy az emberek nagy többsége várhatóan visszalép a magánnyugdíjpénztárból az állami felosztó-kirovó rendszerbe, sokan maradnak tőkefedezetű nyugdíjcélú megtakarítás nélkül, – emeli ki Breznay Endre, a TakarékBank pénz- és tőkepiaci üzletág vezetője. Az önkéntes pénztárakkal szemben felmerült magas működési költségekre vonatkozó kritika pedig a megtakarított pénzek NYESZ számlákra való átirányítását eredményezheti. A felosztó kirovó rendszerből továbbra is bizonytalannak tűnik a majdani nyugdíj összege, hiszen az éppen aktuális kormány a nyugdíjkorhatár-emeléssel, vagy a járandóság csökkentésével is bármikor operálhat, amennyiben a rendszer fenntarthatatlanná válik.”

 

Takarékbank nyugdíj-előtakarékossági számla nyesz nyugdíjpénztár befektetés elemzés
Kapcsolódó cikkek