Pénz- és tőkepiac

Equilor: befektetési tipp karácsony előtt

Az Equilor Befektetési Zrt. 5 befektetési tippet ad karácsony közeledtével. Minden nap egyet – írják a Facebookon az elemzők.

Az első meglepetés a VXX jelű tőzsdén kereskedett befektetési jegy. Ez a termék az amerikai részvénypiaci mozgásokat képezi le, a megszokottól némileg eltérő formában. A VXX egészen pontosan az S&P500 indexre vonatkozó opciókon alapszik, ezeken belül is a volatilitás változását tükrözi - írja az Equilor a Facebook oldalán.

Volatilitás alatt leegyszerűsítve az indexérték nagymértékű kilengéseit, trendszerű folyamatoktól eltérő ingadozását értjük. Minél alacsonyabb ez az érték, annál kisebb hullámzások tarkítják a kereskedést – magyarázzák az elemzők.

Az S&P500-as index az elmúlt hónapokban kisebb-nagyobb megszakításokkal újabb és újabb lokális csúcsokra emelkedett, a csapkodás ezzel párhuzamosan ritkult mindamellett, hogy az év vége felé a kereskedési lendület is alábbhagyott.

2011 folyamán a részvénypiaci indexek kilengéseinek fokozódására számítanak az Equilor Befektetési Zrt. közgazdászai, amely akár az idén májusban látott „flash crash”-hez hasonló eseményben vagy eseménysorozatban manifesztálódhat.

(Flash crash a május 6-án látott Dow Jones 900 pontos bezuhanása, majd az index visszakapaszkodott a hatalmas zuhanásból.)

A volatilitás növekedése egyrészt adódhat a lemorzsolódás mértékének növekedéséből, de már a felfelé ívelő trend megtorpanása is felfelé lökheti a VXX értékét meghatározó termékek árait – írja az Equilor.

Az elemzés végén leszögezik: „ebből adódóan a VXX termék gyűjtögetését javasoljuk, hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a fent említett folyamatok időhorizontja nem napokban mérhető, a VXX terméket inkább csak hosszabb időtávban gondolkodóknak ajánljuk. Mindezeket figyelembe véve a stop-szintet érdemes a beszállási pont alatt 2-3 százalékkal elhelyezni.”

S&P500 ajánlás befektetési befektetési tipp Equilor
Kapcsolódó cikkek