Pénz- és tőkepiac

Hirtelen derű a piacokon

Világszerte emelkedtek tegnap a részvény- és nyersanyagárak, tőzsdeindexek, csökkentek a kötvényhozamok, és drágultak a kockázatosabb valuták a dollárhoz képest.

Az optimista hangulatban drágultak a fontosabb magyar részvények és erősödött a forint. A történteket a Bloomberg elsősorban azzal magyarázza, hogy Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke két évvel meghosszabbította a Bush-kormányzat adókedvezményét.

A kedvező hangulatot még az európai adósságválságról érkező hírek sem tudták letörni. Ezt az is segítette, hogy miután az pénzügyminiszterei továbbra sem tudtak megállapodni arról, hogy az euróövezet fizetési gondokkal küzdő tagállamait a jövőben miképpen segítsék meg, az Európai Központ Bank a maga eszközeivel segített a válság enyhítésében. Tovább növelte ugyanis az ilyen országok állampapírjainak vásárlását, amivel likviditást pumpált a piacokra.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

részvényárak nyersanyagárak tőzsdeindexek Barack Obama
Kapcsolódó cikkek