Pénz- és tőkepiac

Időzített bomba lehet az olaj - Csúcson marad a benzinár

Az olajárak hétfőn Ázsiában barrelenként 88 dollár felett lebegtek, miközben a forgalom gyenge volt a közelgő karácsonyi ünnepek előtt.

Az irányadó nyersolaj ára januári szállításra 19 centtel emelkedett és barrelenként 88,21 dollár volt ma délelőtt az ázsiai piacokon. Az ár pénteken 34 centtel emelkedett 88,02 dollárra. Számos olajkereskedő kétheti szabadságot vesz ki az év végi ünnepek alatt. A globális nyersolajpiacok pénteken bezártak a karácsonyi ünnepekre, a forgalom tehát gyenge - jelenti az AP.

Elemzők közben azt latolgatják, vajon az idei erőteljes globális olajkereslet átvihető-e 2011-re. Idén az olajfogyasztás növekedésének zömét a Kína vezette feltörekvő piacok adták, miközben az Egyesült Államok és Európa lassan kezdett kilábalni a recesszióból.

"A pozitív keresletsokk könyörtelenül folytatódott" - írja a Barclays Capital jelentésében, amely szerint az árak valószínűleg emelkedni fognak. A Barclays Capital jövőre átlag 91 dolláros árat jósol hordónként, míg a Morgan Stanley szerint az átlagos olajár 100 dollár lesz. Az elemző szervezet szerint, ha a fejlett világ gazdasági növekedése folytatódik a következő évben, akkor az olajár lehet a növekedés motorja, de egyúttal az fő forrása is, ami pedig a gazdaságpolitika szigorítását eredményezheti.

Az olajkitermelő országokat tömörítő OPEC másfél hete az ecuadori Quitóban úgy döntött, hogy nem emeli a kitermelés mennyiségét a gazdasági élénkülés törékenységére hivatkozva. A tizenkét országot tömörítő szervezet meglátása szerint a konjunktúra, amely a múlt héten két éve nem látott, 92 dolláros magasságba emelte az olaj árát, a jövő évben lassulni fog. A mérséklődése pedig negatívan befolyásolja majd az olajkereslet alakulását. Az elemzők szerint számos OPEC tag magasabb olajárat követel majd, a gazdaság gyengélkedése ellenére, egyes tagországok számára a 100 dolláros olajár a megfelelő.

 

olajár kereslet OPEC Morgan Stanley olaj barclays capital elemző
Kapcsolódó cikkek