Pénz- és tőkepiac

Jól fogyott a magyar adósság

Az ÁKK sikeresen értékesített 40 milliárd forint értékű kincstárjegyet, 3 hónapos lejárati idővel. A hozam 5,74 százalék volt, ami alacsonyabb a korábbinál.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 40 milliárd forint értékben adott el 3 hónap lejáratú kincstárjegyeket, melyre az elsődleges forgalmazóktól 86,75 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, de az adósságkezelő nem emelte meg a tervezett eladási szintet.

A keddi aukción 5,74 százalékon alakult a hozam, mely 7 bázisponttal alacsonyabb a múlt heti hasonló futamidejű kibocsájtás átlaghozamához viszonyítva.

Az, hogy a hozam nem szóródott arra utalhat, hogy viszonylag kevés – esetleg egy – piaci szereplő vásárolta meg a kincstárjegyeket. A hozamcsökkenés kedvezőnek mondható, ugyanis a emelésével a befektetők is magasabb hozamot kérnek az állampapírokért.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberben 25 bázisponttal 5,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

További kamatemelésre lehet számítani, ha az MNB ragaszkodik az inflációs célkövetéshez: vagyis ahhoz, hogy minden eszközzel megfékezze az elszaladását. Az ÁKK mai aukciójából azonban nem olvasható ki, hogy a piacon további kamatemelési várakozások lennének.

átlaghozam finansszírozá hozam ÁKK kincstárjegy diszkontkincstárjegy MNB auckió
Kapcsolódó cikkek