Pénz- és tőkepiac

Megtévesztő gyorskölcsön reklám - 5 milliós bírság a CIB-nek

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a CIB Bank Zrt. a „CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel” terméket népszerűsítő reklámkampányában a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

A reklámok közös jellemzője volt, hogy kiemelten hirdették a 8 munkanap alatti hitelhez jutás lehetőségét, illetve azt, hogy nincs szükség jövedelemigazolásra és elengedik a közjegyzői díjat. Eljárásában a jogsértőnek minősítette a 8 munkanapos hitelfolyósításról történt tájékoztatások egy részét, azonban a jövedelemigazolás nélküli hitellehetőség, valamint a közjegyzői díj nélküliség ígéretével kapcsolatosan nem állapított meg jogsértést. A GVH 5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a CIB Bank Zrt-t.

A bank a 2008. tavaszi és őszi kampányaiban, illetve kampányon kívüli kommunikációs eszközökön népszerűsítette a „CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel” elnevezésű termékét. A kifogásolt hirdetések kiemelten hirdették a 8 munkanapon belüli hitelfolyósítást, a jövedelemigazolás nélküli hitellehetőséget, valamint a közjegyzői díj nélküliséget is.

A GVH álláspontja szerint a bank a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a 2008. tavaszi és őszi kampány televíziós reklámjaiban és portálmatricáin a 8 munkanap alatti hitelfolyósítást kiemelten hirdette, anélkül, hogy a hitelfolyósítás általa használt (és a mindennapi életben megszokottól eltérő) jelentését feltüntette volna.

A bank a hitelezési folyamat kezdőnapját az értékbecslés helyszíni eljárásának napjától számította, a hitelfolyósítást pedig a fogyasztó bankszámlájára „blokkolt folyósítással” azonosította. Ezen új definíciók alkalmazásával a bank a hitelfelvétel/hitelfolyósítás – ügyfelek által jól ismert – folyamatát részelemekre bontotta és csak annak egy általa kiragadott részére – az értékbecsléstől a „blokkolt” folyósítás napjáig terjedő időszakra – vállalta a 8 munkanap alatti ügyintézést. A versenyhivatal azon eszközöket tartotta jogsértőnek, amelyek a 8 munkanap alatti hitelfolyósítást kiemelten hirdették, anélkül, hogy az annak értelmezéséhez szükséges kiegészítő információkat a fogyasztók számára észlelhető módon megjelenítették volna.

A többi kommunikációs eszközt a versenyhivatal a 8 munkanapos hitelfolyósításról történt tájékoztatás vonatkozásában nem tartotta jogsértőnek figyelemmel arra, hogy azok a 8 munkanapon belüli folyósítás bank által használt fogalmát megfelelő módon ismertették.
A jövedelemigazolás nélküli hitellehetőség, valamint a közjegyzői díj nélküliség ígéretével kapcsolatosan a GVH szintén nem állapított meg jogsértést.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH a jogsértő tájékoztatások megjelentetésével kapcsolatban felmerült költségekből indult ki. Súlyosító körülményként értékelte, hogy a versenyhivatal korábban már két alkalommal elmarasztalta a bankot.

gyorskölcsön Gazdasági Versenyhivatal megtéveszt reklám bírság GVH tisztességtelen CIB
Kapcsolódó cikkek