Pénz- és tőkepiac

Mi áll a magas kötvénypiaci hozamok hátterében?

Amíg nem csökkennek a piaci bizonytalanságok várhatóan magasan maradnak az államkötvények hozamai, amelyek Írország leminősítésének hatására két bázisponttal emelkedtek az országban. Növekedett a német és amerikai államadósság költsége is, a kínálat ugyanis nagy, a kereslet azonban csökken. Cashline elemzés a nemzetközi piacokról.

Három fokozattal minősítette le a Fitch Ratings Írországot A pluszról BBB pluszra, stabil kilátásokkal. Az indoklás szerint a bankrendszer feltőkésítése további jelentős költségekkel jár, ami tovább növeli az államháztartási hiányt, ezáltal még nehezebbé válhat az ország finanszírozhatósága. A leminősítés után Írország csak két fokozattal van feljebb Görögország besorolásánál. A hír hatására minimális hozamemelkedés következett be az ír államkötvénypiacon. A tízéves lejáratú ír kötvények mindössze 2 bázisponttal emelkedtek 8,23 százalékra.

Az egekig emelkedtek az államkötvények hozamai: a tízéves német (rekordszint) és amerikai államkötvények folyamatos emelkedést produkáltak az elmúlt hónapokban. Már Ben Bernanke, Fed elnök és Jean-Claude Trichet, EKB elnök is kiállt a kötvényvásárlások folytatása mellett, de ez egyelőre nem bizonyult elégségesnek a megnövekedett kínálat és a csökkenő kereslet hatásainak csökkentésére.

Amíg nem csökken a piacokon az adósságproblémával kapcsolatos bizonytalanság, addig a kötvényhozamok a jelenlegi magas szinteken maradhatnak, illetve csak korrekciók vannak benne a levegőben.

Az American International Group Inc. (AIG), a világ legnagyobb biztosító társasága visszafizeti 21 milliárd dolláros tartozását az államkincstárba, ezzel teljesen visszatörleszti a Fed korábbi 91 milliárd dolláros mentőcsomagját. Az államkincstár várhatóan 2011 első negyedévében fogja megkezdeni az AIG részvények tőzsdei értékesítését.

Sajtóértesülések alapján az első lépésben 15 milliárd dollár értékben adnak el részvényeket, két év alatt pedig 60 milliárd dollárnyi részvénytől válna meg az államkincstár. A cél 33 százalék alá szorítani az állami részesedést, amely jelenleg 79,8 százalékon áll, de 92 százalékra bővülhet, mert az AIG 2-3 milliárd dollár értékű új részvényt akar kibocsátani jövő év elején.

Egyaránt komoly bővülést mutatott fel a kínai és 2010-ben ( az import 37,7 százalékkal, az export 34,9 százalékkal) míg a külkereskedelmi mérleg a várakozásoknak megfelelően alakult. Az adatok publikációja után emelkedés bontakozott ki az ázsiai tőzsdéken. Ugyanakkor az optimizmus nem tartott ki a reggeli órákig, vegyesen zártak az ázsiai indexek, részben a kínai kamatemelési félelmek miatt. A befektetők az import-export adatok december 21-i részletes publikációjára várnak, amely jelentős hatással lehet a piacokra, amelyben a nyersanyagszállítások is tükröződni fognak.

A kiugró növekedés rézben az októberi visszaesésnek, részben az amerikai karácsonyi értékesítésnek köszönhető minden bizonnyal. A vártnál jobb indiai ipari termelés is fűtötte a tőzsdéket: a várt 8,5 százalék helyett 10,8 százalék lett a bővülés.

Bernanke hozam Trichet AIG import kötvény export Írország állampapír
Kapcsolódó cikkek