Pénz- és tőkepiac

Alaszka beindult - Csökkenhet az olajár

A mintegy 800 mérföld hosszú Alaszkát átszelő olajvezeték üzemeltetője közölte, megkapták a működési engedélyt a kormánytól. Az olajvezetéket két napja zárták el, miután az egyik kitermelő állomásnál szivárgást észleltek a szakemberek.

Az üzemeltető Alyeska Pipeline Service Co. közleménye szerint az illetékes hatóság csütörtökön délután zöld utat adott az olajvezeték újraindítására, amely egyelőre tesztüzem, de már így is folyik majd olaj a csőben.

A vezetéken szombaton csökkentették az átfolyó olajmennyiséget, mert az egyik szivattyúállomáson szivárgást észleltek. A csővezeték azért fontos, mert ezen szállítják az Egyesült Államok nyersolaj-termelésének csaknem 12 százalékát. A vezetéken naponta átáramló olaj ára eléri az 50 millió dollár. A vezeték 1977-es elindítása óta ez idáig nem volt szükség a vonal lezárására. Addig amíg a vezetéket teljesen nem nyitják meg újra, az Alaszkában kitermelt olaj egy alternatív vezetéken jut el a célállomásokig.

Az 1280 kilométer hosszúságú vezetéket az Alyeska Pipeline Service működteti, amelyben a BP 47 százalékos, a ConocoPhillips 28 százalékos, az ExxonMobile pedig 20 százalékos tulajdonrésszel részesedik.

szivárgás exxon benzin Alaszka olaj ConocoPhillips vezeték BP
Kapcsolódó cikkek