Pénz- és tőkepiac

Elcsúszott az euró és nem is fog feltápászkodni

Az euró visszacsúszott hétfőn az ázsiai kereskedésben a kilencheti csúcsról, miután az elmúlt két hétben jelentős erősödést ért el.

Hétfőn az ausztrál-ázsiai kereskedésben az eurót 1,3610 dollárért adták-vették, miután jegyzése újabb kéthavi csúcsot, 1,3648 dollárt ért el, valamivel elmaradva a pénteki New York-i záráskori jegyzéstől, 1,3620 dollártól.

Csökkentek ugyanis az euróövezet adóssága miatti aggodalmak, és nyereségrealizálás következett be. További semleges piaci pozicionálás pedig vélhetően enyhébbé teszi az erősödését.

Az euró egyébként az elmúlt két hétben mintegy 6 százalékkal erősödött, az ázsiai központi bankok részéről jelentkezett vegyes keresletnek köszönhetően, valamint annak hatására, hogy enyhültek az euróövezet adóssága miatti aggodalmak és növekedett a nemzetközi támogatás az euróövezet mentőterve mellett. Spekulánsoknak nincsenek már olyan short pozícióik, amelyeket be kell zárni, ezért az euró lendülete valószínűleg lassulni fog - idézett a Reuters egyes piaci szereplőket. 

Egy japán brókercégnél dolgozó kereskedő szerint "nem várhatunk további fedezeti vásárlást, az euró ugyanis már nem az erősödés motorja". Az euró egyébként további támogatást kapott Jean-Claude Trichet-nek, az Európai Központi Bank elnökének kemény beszédétől is, aki az féken tartásának szükségességét hangoztatta. Az EKB elnöke a The Wall Street Journalnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a központi bank gondoskodik arról, hogy az energiaárak emelkedése ne épüljön be a többi árba.

A Raiffeisen elemzői szerint a technikai kép jelenleg is jelentős túlvettséget mutat: az RSI mellett a Bollinger szalagon kívül tartózkodó árfolyam is arra utal, hogy a jelentős emelkedés után konszolidáció kell, hogy következzen. Az árfolyam emelkedésében a következő fontos ellenállási szint az 1.3725 lehet, amely korábban erős támasza volt az EUR/USD-nek.

A mai napon az eurózóna beszerzői menedzser indexei érdemelnek figyelmet. Múlt héten az IFO tovább javuló német várakozásokról számolt be, kérdés azonban, hogy az összeurópai BMI index is képes lesz-e tovább javuló kilátásokat mutatni. A hét további részében a FED kamatdöntő ülése (kedd), illetve a negyedik negyedéves USA (péntek) érdemel kiemelt figyelmet.

short pozíció EKB Trichet infláció befektető euró kereskedő árfolyam
Kapcsolódó cikkek