Pénz- és tőkepiac

Hackertámadások miatt legalább egy hétre bezár az emissziótőzsde

Egy sor hackertámadás érte a Unió Emissziókereskedelmi Rendszerét (ETS), egész pontosan azt az adatbázist, ahol a nemzeti széndioxid-kvótákat tárolták, így most legalább egy hétre bezár a tőzsde.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a turpisságra akkor derült fény, amikor a cseh Blackstone Global Ventures bejelentette, hogy a jelek szerint 6,8 millió eurónyi kibocsátási engedélye egyszerűen eltűnt. Osztrák, görög, lengyel és észt cégek szintén jelentettek lopásokat. Az utóbbi napok eseményei egyértelművé tették a biztonsági rendszerek fejlesztését, ezért a kereskedelmi rendszert legalább január 26-áig bezárják - áll a Bizottság közleményében.

Bár a szén-kibocsátási kvóták felállítása és kereskedelme rendkívül előremutató a károsanyag-kibocsátás és az energiapocsékolás elleni harcban, a rendszert hat évvel ezelőtti felállítása óta sok kritika érte. Egyes szakértők szerint a kvóták kereskedelme árt az Unió versenyképességének, míg környezetvédők épp azt kifogásolják, hogy a túl magas kvóták nem elég hatékonyak a környezetvédelem szempontjából. A mostani hackertámadások, valamint a korábbi adócsalási és újrafelhasználási ügyek sem tettek jót a rendszer megítélésének.

hackertámadás ETS szén-dioxid tőzsde emisszió hacker
Kapcsolódó cikkek