Pénz- és tőkepiac

Íme, a hamisítók kedvenc euró címlete

Németországban tavaly több hamisított euró bankjegy tűnt fel, mint korábban. Ugyanakkor az eurózóna egészét tekintve a hamis pénz mennyisége csökkent.

Míg az euróövezetben a hamisított bankjegyek száma visszaesett, Németországban 2010-ben közel 60 ezer hamisított bankjegyet fedeztek fel, 14 százalékkal többet, mint az előző évben. Mint a Bundesbank közölte, mindenekelőtt a hamis ötven eurós bankjegyekkel való illegális üzletelés virágzott. A hamisított bankjegyek kereken 3,4 millió eurós kárt okoztak Németországban, 300 ezer euróval felülmúlva a 2009-es értéket – jelenti az N24.

Ugyanakkor a német hatóságok közlése szerint az állampolgárokra nemigen jelent veszélyt a pénzhamisítás, annak ellenére, hogy az egy főre jutó hamis bankjegyek mennyisége emelkedett tavalyhoz képest. 2010-ben tízezer német lakosra hét hamis bankjegy jutott a tavalyi hathoz képest.

Az eurózónában a valódi bankjegyek száma 13,6 milliárd darabra nőtt, a hamisítottaké 13 százalékkal csökkent, 751 ezerre. A hamisítás által okozott kárról nem adott tájékoztatást az Európai Központi Bank. A hamisítók körében továbbra is az 50 eurós címlet a legkedveltebb, ez az egyetlen tétel, aminek kapcsán mind az EKB, mind a német Bundesbank növekedésről számolt be. Németországban a hamis bankjegyek 59 százaléka, míg az eurózónában azok 43 százaléka 50 eurós címlet. A német jegybank szerint erre egyszerű a magyarázat: az 50 eurós címlet rendkívül nagy számban van jelen a piacon és kevésbé szigorúan ellenőrzik, mint a 100 eurósokat.

Bundesbank EKB hamisított hamisít euró címlet bankjegy
Kapcsolódó cikkek