Pénz- és tőkepiac

Kiskapu a nyugdíjrendeletben - Érdemes maradni a magánkasszákban

Hiába szerződik ki a pénztártag, külföldön tovább ketyeg a szolgálati idő

Aki úgy dönt, magán-nyugdíjpénztári tag marad, decembertől nem szerez több szolgálati időt – a társadalombiztosításról szóló nemrég módosított jogszabályban legalábbis ez áll. Így azok a pénztártagok, akik nem szerzik meg időközben a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt (ez jelenleg 10 év, 2013-tól pedig 20 év), betöltve a nyugdíjkorhatárt, semmilyen állami nyugdíjat nem fognak kapni. Sőt, mivel a rokkantnyugdíjhoz is szükség van bizonyos szolgálati időre, és ez az életkor előrehaladtával emelkedik, ha később megrokkannak, akkor sem biztos, hogy elegendő lesz a szolgálati idejük arra, hogy megkapják a rokkantjáradékot.

A kormány azonban hiába zárta ki a pénztártagokat a magyarországi tb-ből, ha a tagok külföldön kezdenek dolgozni, más országok társadalombiztosításában továbbra is szerezhetnek szolgálati időt, amelyet itt Magyarországon is figyelembe kell venni. Magyarországnak jó néhány országgal van ilyen megállapodása a nyugdíjakról, elfogadjuk egyebek között az összes uniós országban, az EGT-tagállamokban (Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein) szerzett éveket, emellett kétoldalú egyezmények alapján a Bosznia-Hercegovinában, a volt szovjet tagállamokban, Jugoszláviában, Horvátországban, Kanadában, Montenegróban és Dél-Koreában ledolgozott évek után is nő az összesített szolgálati idő.

A külföldön szerzett extra éveknek persze a magyarországi szempontjából csak akkor van jelentőségük, ha a pénztártag még nem szerezte meg a nyugdíj folyósítása szempontjából szükséges minimális szolgálati időt. A nyugellátás kiszámítása során ugyanis csak a hazai szabályok szerint szerzett szolgálati időnek megfelelő összeget fizetik ki magyar nyugdíjként – közölte lapunkkal az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az összesített szolgálati idő alapján számolnak egy elméleti nyugdíjat, amelynek akkora hányadát kapja meg idehaza a jogosult, amennyit a szolgálati időből Magyarországon szerzett. A maradék időre járó nyugdíjat azokból a külföldi országokból kaphatja meg a magán-nyugdíjpénztári tag, amelyekben a jogosultságot megszerezte.

Ezek után érdemes lehet elgondolkozni a magánnyugdíjpénztárban való maradáson azoknak is, akik jelenleg külföldön dolgoznak, vagy azt tervezik, hogy pályájuk során hoszszabb időn át külföldön szereznek szolgálati időt. A kiskaput persze e nélkül is ki lehet használni. Ha például a pénztártag bejelenteti magát alkalmazottként valamelyik uniós vagy más olyan országban, amellyel megállapodásunk van erről, és megfizeti a szükséges járulékokat, további szolgálati éveket szerezhet még akkor is, ha csak a után rótta le a közterheket. Amiatt sem kell igazán aggódnia, hogy ablakon kidobott pénz az így külföldre befizetett járulék, hiszen ez után később az adott országból is nyugdíjat kaphat a befizető. 

nyugdíjkérdés magánnyugdíj kiskapu orbán-kormány külföldi nyugdíj
Kapcsolódó cikkek