Pénz- és tőkepiac

Óriási roham a mai dkj-aukción

A várakozásokat messze meghaladó érdeklődésre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ megemelte a mai három hónapos diszkontkincstárjegy-aukción az értékesítésre kínált mennyiséget.

A felajánlott 45 milliárd forintnyi papírra 154,3 milliárd forint értékben érkeztek ajánlatok, ezért a kibocsátó végül 10 milliárd forinttal 55 milliárdra emelte az értékesített összeget.

Az átlaghozam 5,63 százalékon alakult, ami 15 bázisponttal alacsonyabb, mint a tegnapi másodpiaci átlaghozam, a legutóbbi, múlt heti aukció eredményét pedig 8 bázisponttal múlja alul.

Az ÁKK tervei szerint a diszkontkincstárjegyekből a február-áprilisi időszakban lejáró összesen 690 milliárd forinttal szemben 935 milliárd forintnyi kibocsátásra kerülhet sor, azaz nettó értelemben 245 milliárd forintnyi többlet kincstárjegy kerül a piacra - írja a portfolio. Eközben az államkötvények körében a 640 milliárd forintnyi lejárattal szemben (ebben 30 milliárd forintnyi tervezett visszavásárlás is benne van) mindössze 320 milliárd forintnyi kibocsátási terv áll.

Az ÁKK tavaly decemberben közzétett idei éves finanszírozási terve szerint az 585 milliárd forintnyi forintpiaci nettó kibocsátásból az államkötvények nettó értékesítése várhatóan 382 milliárd forint lesz a tavalyi 390 milliárd forint után. A diszkontkincstárjegyekből 204 milliárd forintnyi lehet a pozitív nettó diszkontkincsárjegy kibocsátás a tavalyi 163 milliárd forintnyi negatív nettó kibocsátás után.

A február-áprilisi finanszírozási terv szerint 3 hónapos diszkontkincstárjegyből 530 milliárd forintnyi jár le, amellyel szemben 585 milliárd forintnyi tervezett kibocsátás áll. A feltüntetett aukciós napok számából kiindulva ez keddenként átlagosan 45 milliárd forintnyi forrásbevonási szándékot jelent. Ez 5 milliárddal magasabb, mint az utóbbi hetekre jellemző átlagos forrásbevonás

DKJ finanszírozási terv diszkontkincstárjegy aukció állampapír ÁKK
Kapcsolódó cikkek