Pénz- és tőkepiac

Többet költöttünk Visával - Plasztikkal a feketegazdaság ellen?

16 százalékos növekedés után ezer milliárd euró fölé nőtt a Visa-kártyás költések értéke a tavaly szeptemberben végződött üzleti évben Európában – jelentette be Joerg Metzelaers, a Visa Europe regionális vezetője.

Az emelkedésnek köszönhetően az Európában elköltött pénz 12,5 százaléka Visa kártyával történik, ez a mutató tíz év alatt több mint megduplázódott. Magyarországon a tavalyi üzleti évben 10 százalékkal, 62,3 millióról 68,5 millióra emelkedett a kártyás vásárlások száma. Az egy kártyára eső tranzakciók száma 9,8 százalékkal, a költés 9,6 százalékkal nőtt.

A regionális vezető elmondta, hogy a tavalyi üzleti évben 9 százalékkal, 419 millió darabra nőtt a bankkártyák száma, a kártyabirtokosok összköltése pedig 13 százalékkal, 1 500 milliárd euróra emelkedett. A kártyás költések száma 17 százalékos növekedés után 20 milliárdra, a Visa által feldolgozott tranzakcióké pedig 30 százalékkal, 10 milliárdra emelkedett.

A Visa kártyás költések túlnyomó többségét, 70 százalékát betéti kártyával hajtották végre, ami a tranzakciók számát 19 százalékkal, a költéseket 20 százalékkal növelte.

A bankkártyahasználat jelentős eszköz a feketegazdaság visszaszorításában – vélekedett Metzealers, 10 százalékos forgalomnövekedés ugyanis 5 százalékos visszaesést jelent általában az illegális gazdaságban.

A regionális vezető arról is beszámolt, hogy új technológiáknak köszönhetően a tavalyi üzleti évben 14 százalékkal, 0,049 ezredre csökkent a csalások értéke a költésekhez képes. Így azok aránya a valaha mért legalacsonyabb szinten van azokban az országokban, ahol bevezették a chip és a PIN alapú kártyákat. A Visa olyan rendszereket is bevezet, amelyek a tranzakcióval egy időben felmérik és elemzik a tranzakciókat kockázati szempontból és ennek segítségével 28 százalékkal nőtt a visszaélések azonosításának aránya.

A Visa Europe – bár nonprofit társaság – a tavalyi üzleti évben 879 millió eurós bevételt ért el, melyből a tagoknak 158 millió eurót fizetett ki és 76 millió eurós adózás előtti eredményt ért el. Ezt az összeget a tőke és a tartalékok támogatására fordították, amelyek értéke 574 millió euróra emelkedett.

Metzealers elmondta, hogy a Visa Europe az utóbbi 6 évben 1 milliárd eurót fordított beruházásra, ebből 500 millió eurót a bankközi tranzakciókat feldolgozó rendszer fejlesztésre. Ez 2010-ben 10 milliárd tranzakciót dolgozott fel, 30 százalékkal többet, mint az előző évben. A Visa Europe tervei szerint öt év múlva a rendszer 19 milliárd tranzakciót lesz képes kezelni. További 500 milliárd eurót fektettek a csalások visszaszorítását is szolgáló modern, érintés nélküli- és mobilfizetési, valamint az e-kereskedelmi rendszer fejlesztésére.

chip kártyahasználat betéti kártya PIN fizetés Visa bankkártya
Kapcsolódó cikkek