Pénz- és tőkepiac

A spekuláció hajtja fel a rézárat - Innen lehet nagyot esni

Hiába jár 10 000 dollár felett a réz tonnánkénti ára az árupiacokon, az emelkedést nem a gazdasági bővülés, hanem a spekuláció hajtja felfelé. Elég nagyot lehet innen esni.

Az elemzők régóta hajtogatták, hogy a réz ára előbb-utóbb eléri a 10 ezer
dolláros tonnánkénti árat. Az érvrendszer meglehetősen széles volt, volt
aki a dollár gyengülését, volt aki a - főleg kínai - kereslet növekedését
és volt aki a bányakapacitások szűkösségét emlegette.

A jóslat be is teljesült, az áttörés szerdán megtörtént, a makroelemzők
pedig azonnal gazdasági fellendülésről kezdtek el beszélni. A régi
hüvelykujj-szabály szerint ugyanis a réz árának alakulása az egyik
legbiztosabb előrejelzést adja a gazdaság változásáról, köszönhetően annak, hogy leginkább az építőiparban és az elektronikában használják. Vagyis ha nő a kereslet a réz iránt, pörög a gazdaság is.

Csakhogy aki azonban messzemenő következtetéseket szeretne levonni a hirtelen jött száguldásból, jó, ha megnézi a mögöttes tényeket. Tavaly az olcsó dollár és a kitermelés vánszorgásáról szóló hírek megtették a hatásukat, a kínai cégek egymással versenyezve vásárolták fel a rézkészleteket, felfelé hajtva az árakat. Csakhogy a réz már nem olcsó, a kínai kereskedők pedig már inkább szabadulnának a felhalmozott készletektől.

Bár a Wall Street Journal által megkérdezett elemzők még szinte egyöntetűen rézhiányt jósoltak az idei évre, a megjelent adatok egyelőre megcáfolni látszanak a várakozásokat. Az International Copper Stody Group legfrissebb - októberi - adatokat feldolgozó elemzése szerint a hónap során a kínálat 34 000 tonnával meghaladta a keresletet, megtörve a hét hónapig tartó keresleti túlsúlyt. A jelentés szerint az EU, az USA és Japán rézfelhasználása még mindig bőven a válság előtti szinteken van.

A válság legsötétebb pillanataiban, két évvel ezelőtt a réz ára alig
harmada volt a mostani 10 000 dolláros tonnákénti árfolyamnak, a kereslet viszont nem követte az árrobbanást. Bár egyelőre a piaci momentum nagyon erős és még mindig érkeznek újabb és újabb - spekulatív - vevők a piacra, az ár alakulását egyelőre nem támasztják alá a fundamentumok. A helyzet igencsak törékeny, ha pedig változik, a zuhanás igencsak csúnya lehet. A kérdés csak az, milyen szintről és mekkorát fog esni az árfolyam.

emelkedést nem a gazdasági bővülés, hanem a spekuláció hajtja felfelé. Elég nagyot lehet innen esni.Világgazdaság Online-->

spekuláció rézár WSJ nyersanyag árupiac
Kapcsolódó cikkek