Pénz- és tőkepiac

Emelkedő hozam és alacsonyabb érdeklődés a magyar aukción

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 6 hetes kincstárjegyeket adott el 50 milliárd forint értékben hétfőn. Az elsődleges forgalmazók majdnem 70 milliárdnyi kincstárjegyet vettek volna, az adósságkezelő nem emelte a tervezett kibocsátási mennyiséget.

Elkelt a meghirdetett 50 milliárd forintnyi kincstárjegy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) mai aukcióján. A forgalmazók 69,48 milliárd forintnyi papírt vettek volna. A túljegyzés mértéke az előző aukciókéhoz kékest mérséklődött: nem érte el a kétszeres lefedettséget sem.

A hozamok 5,97 és 6,05 százalék között szóródtak, míg az átlaghozam 6,03 százalékon alakult. A hozamemelkedés 5 bázispont az előző, hasonló futamidejű kibocsátáshoz képest.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese, Borbély László András a Gazdasági Rádiónak elmondta: a januári hozamemelkedést a költségvetési deficitszám napvilágra kerülése okozhatta. Hozzátette: „a befektetők minden bizonnyal magasnak találták a számadatot, így ez forintgyengülést és hozamemelkedést is magával vont”.

A januári költségvetési hiány majdnem elérte az egész évre tervezett deficit ötödét.

Borbély László András hozam ÁKK kincstárjegy költségvetési hiány adósságkezelő kötvény aukció
Kapcsolódó cikkek