Pénz- és tőkepiac

Mikor érdemes megszabadulni a frankhiteltől?

Hiába lehetne díjmentesen megszabadulni a hitelektől, az ügyfelek nem élnek a lehetőséggel

Hiába lehetne akár már díjmentesen is előtörleszteni a lakás- és jelzáloghiteleket, a bankok beszámolói szerint az ügyfelek nem élnek a lehetőséggel. Ennek egyik oka, hogy nincs rá pénzük, de akinek van, annak sem biztos, hogy érdemes elkapkodni a hitelből való kiszállást. A kamatkülönbözeten elérhető nyereség miatt a svájcifrank-hitelt már nem érdemes fenntartani, az árfolyamot illetően pedig a szakemberek szerint 190-195 forint környékén érdemes kihasználni a lehetőséget az előtörlesztésre.

Ha így van, akkor sem biztos, hogy megéri a visszafizetésére elkölteni, a döntés előtt nem árt mérlegelni. A forintalapú kölcsönöknél viszonylag egyszerű a helyzet, akinek alacsonyabb THM-ű a hitele, mint amilyen kamatot az alacsonyabb kockázatú befektetéseire (például bankbetét, rövid lejáratú állampapír) kaphat, annak nem érdemes idő előtt kiszállni az adósságból. Ilyen szerencsés helyzetben viszont valószínűleg csak azok vannak, akiknek sikerült államilag támogatott lakáshitelhez jutni, az ő kölcsöneik hitelköltsége akár 6 százalék alatt is lehet.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

forint hitelek devizahitel átváltás törlesztőrészlet lakáshitel svájci frank előtörlesztés lakáshitelek árfolyam frankhitelek
Kapcsolódó cikkek