Pénz- és tőkepiac

"Minden várakozást felülmúl" a jogfenntartó nyilatkozat-akció

A vegyipari szakszervezetnél (VDSZ) kedden délig 32 417 magánnyugdíjjal kapcsolatos jogfenntartó nyilatkozatot számoltak össze.

A végeredményre még egy-két napot várni kell, mert folyamatosan érkeznek a postán feladott küldemények, s a vidéki tagszervezetek is szállítják az éjjel begyűjtött nyilatkozatokat - közölte az érdekvédelmi szervezet kedden az MTI-vel.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke szerint minden várakozást felülmúlt a közelmúltban meghirdetett akció. A szakszervezet azt ajánlotta fel, hogy begyűjti, és ingyen ügyvédi letétbe helyezi azokat a jogfenntartó nyilatkozatokat, amelyekben az aláírók jelzik, a pénztári törvény kedvezőtlen hatására, vagyis kényszerből kerülnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

A nyilatkozat arra az esetre érvényes, ha az Alkotmánybíróság (Ab) - többek között a VDSZ keresetére - hatályon kívül helyezi a magánnyugdíjpénztárak megszűnését eredményező törvényt. A VDSZ szerint ekkor az ügyvédi letétbe helyezett dokumentumokkal lehet biztosítani a tagsági viszony folytonosságát.

A közlemény szerint a lehetőséggel a vártnál sokkal többen éltek, a finisben naponta tízezernél több nyilatkozatot juttattak el személyesen, vagy ajánlott küldeményként a vegyipari székházba. A VDSZ megerősített ügyelettel fogadta az ügyfeleket és a postai küldeményeket is. A nyilatkozatok összegzése még tart, ma délig 32.417 beadványt iktattak.

Ilyen széleskörű összefogást még nem tapasztaltak, s a nyilatkozókkal folytatott személyes beszélgetések megerősítették a szakszervezetet abban az elhatározásában, hogy ha az Ab elutasítja a keresetüket, Strasbourgban kérjenek jogorvoslatot - idézi a közlemény Székely Tamást.

A január 31-i határidőig 102 019 magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni, 50 fő pedig igazolási kérelemmel jelezte, hogy február 28-ig nyilatkozatot tesz.
 

letét VDSZ Alkotmánybíróság jogfenntartó nyilatkozat magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek