Pénz- és tőkepiac

Nagyot esett a forint - Mit vár az elemző?

A forint gyengült az euróval szemben ezen a héten a felerősödő líbiai kockázatok miatt. A kockázatkerülés hatására a svájci frank erősödött, így a frankkal szemben jelentősebb gyengülésen ment keresztül a hazai deviza.

A forint 274,5-ös záróárfolyamról 275,2-ig gyengült reggel, majd korrigálni tudott a hazai deviza a lélektani 275-ös árfolyam alá. A svájci frankkal szemben 216,5-ös kurzuson is megfordult a hazai deviza, majd 215,2-ig korrigált. A tegnapi záróárfolyam 214-es szinten alakult. 

A forint ezen a héten eddig 1,76 százalékot esett az euróval szemben, a lengyel zloty 1,72 százalékot gyengült. A cseh korona 0,3 százalékot esett ebben az időszakban, míg a román lej mérsékelten erősödött. 

Az euró 1,28-as árfolyam alá esett a frankkal szemben csütörtökön, és egy pillanatig 1,27-es szinten is megfordult a kurzus. Ez a szint nincs messze az 1,24 körüli történelmi mélyponttól. 

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A nemzetközi befektetői hangulat nem javult, a líbiai események nyomasztják a befektetőket. A vezető európai tőzsdeindexek 0,45-0,9 százalékot estek reggel. 

„A geopolitikai kockázatok felerősítették a kockázatkerülést az elmúlt napokban” – mondta Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza. Az elemző szerint a 270-es sáv közepén maradhat a forint az euróval szemben a következő néhány napban, de a volatilitás is fokozódott, tehát egy 5 forintos elmozdulás könnyen benne lehet a pakliban. A CIB Bank közgazdásza úgy gondolja, hogy a 280-as árfolyam már kellően erős technikai szint ahhoz, hogy - legalább ideiglenesen - megfogja az emelkedő árfolyamot az elkövetkezendő napokban. 

A forint markánsabban gyengül a svájci frankkal szemben, de Barta György arra számít, hogy - a kockázati éhség esetleges drasztikus megcsappanását leszámítva - a 210-es mezőben maradhat a keresztárfolyam az elkövetkezendő pár napban. 

Belföldi meghatározó tényezőként az elemző a reformcsomagot említette. Bizonytalanságot jelent, hogy nem tudjuk pontosan, mikor jelentik be az intézkedéseket.

Az amerikai dollár viszont nem erősödött a fokozodó kockázatkerülés nyomán, holott a zöldhasú erősödni szokott ilyen esetekben, mivel a befektetők szemében a pénznem még mindig tipikus menedékdevizának tekinthető.

Hozzátette: az árfolyam alakulásában az is szerepet játszhat, hogy a brit és euróövezeti jegybanki kamatemeléssel kapcsolatos várakozások felerősödtek, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tartja magát a laza monetáris politikához.

forint CHF Frank deviza dollár HUF Barta György euró árfolyam elemzés
Kapcsolódó cikkek