Pénz- és tőkepiac

Selmeczi elárulta, mikor fizetik ki a hozamokat

Selmeczi Gabriella szerint óriási siker, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert.

A miniszterelnöki megbízott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a hétfő esti adatok szerint 102.019-en nyilatkoztak arról, hogy a magánpénztárban maradnak, február végéig pedig még 439-en akarják fenntartani a magánpénztári tagságot; így összesen 102 458 fő, 3,2 százalék döntött a maradás mellett. Selmeczi Gabriella közölte: a vagyonátadás, -átvétel minden forintját ellenőrizni fogják.

Hozzátette: az állami rendszert választók leghamarabb áprilisban kaphatják meg a reálhozamukat. A menetrendről szólva felhívta a figyelmet: március 1-jétől kapják meg a magánnyugdíjpénztárak az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik választották az állami nyugdíjrendszert; a pénztáraknak ezt követően 45 nap alatt kell kidolgozniuk egy programot az elszámolásról, a vagyonátadás, -átvételről.

Ezt a dokumentumot a magánpénztáraknak el kell küldeniük a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), amely 3 napon belül jelez vissza ennek jóváhagyásáról; ezt követi a vagyonátadás, -átvétel, és annak kiszámolása, hogy a tagoknak van-e és ha igen, akkor mennyi a reálhozama - fűzte hozzá.

A végleges adatok szerint 102 ezer 19-en nyilatkoztak az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (ONYF) ügyfélszolgálatain arról, hogy fenntartják magán-nyugdíjpénztári tagságukat. A tartósan külföldön tartózkodó pénztártagok száma 479 fő volt. 2011. február 28-áig igazolási kérelemmel 50 fő jelezte nyilatkozattételi szándékát.

A tb-rendszerbe átlépők pénztári vagyonátirányítása a Stabilitás Pénztárszövetség becslése szerint májusban indulhat el. Az Alkotmánybíróság várhatóan februárban dönt a rendeletről. Stabilitás elnöke, Bába Julianna az Mfornak korábban elmondta, legalább 90 százalékos esélyt ad arra, hogy a taláros testület megsemmisíti a diszkriminatív nyugdíjpénztári rendelkezést. Kerestük a nyilatkozatokkal kapcsolatban a pénztárszövetséget, ám ők ma nem adnak nyilatkozatot, az érintetteket egy szerdai sajtótájékoztatón keresztül értesítik.

 

reálhozam állami nyugdíjrendszer hozam pszáf magánnyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek