Pénz- és tőkepiac

Soha nem látott tőzsdei összeomlástól tartanak

A Reuters szerint a közelmúltban bejelentett tőzsdei óriásfúziók globális szintre emelheti az úgy nevezett flash crash vitát: az egyre nagyobb egységes piacokon ugyanis egyetlen hiba beláthatatlan következményekkel járhat.

Május hatodikán percek alatt 700 ponttal zuhant a Dow Jones ipari átlagindex, milliárdos veszteségeket okozva ezzel a befektetőknek. Az amerikai tőzsdefelügyelet azóta próbálja tisztázni az összeomlás okát, nem lehet tudni, hogy emberi hiba okozta-e a hirtelen zuhanást vagy a tőzsdei rendszerek nem működtek megfelelően.

Mindenesetre a pillanatok alatt bekövetkező, jelentős tőzsdei zuhanás, a flash crash kérdése most újra napirendre került, hiszen a közelmúltban több fúziót is bejelentettek a szektorban. Egyesült a londoni és a torontói a Deutsche Börse pedig felvásárolja a New York-i értéktőzsde anyavállalatát, ezzel létrejön a világ legnagyobb börzéje.

Seth Merrin, a Liquidnet tőzsdei üzemeltető cég vezetője a Reutersnek hangsúlyozta: az amerikai felügyeletnek figyelembe kell vennie a többi piacon lezajló változásokat, ha meg akarja akadályozni a hirtelen zuhanásokat. Merrin úgy vélte, nem lehet tudni, hogy a befektetők túlélnének-e egy újabb flash crash-t, de eddig még egyetlen amerikai felügyeleti szerv sem jelentette be, hogy tárgyalni kíván azokkal a börzékkel, amelyek kapcsolatban állnak a tengerentúli piacokkal.

fúzió Deutsche Börse felügyelet tőzsde flash crash New York piac
Kapcsolódó cikkek