Pénz- és tőkepiac

Veszik az OTP-t, de meddig?

A hazai értéktőzsde pluszban nyitott, bár a forgalom egyelőre elég lanyha, csak az OTP mutat némi lendületet.

A BUX 0,64 százalékos pluszban, 23 092 ponton áll, a blue chipek rendre emelkednek. A legnagyobb, 1,13 százalékos emelkedést az OTP mutatja, az ár 5 866 forint. A Mol 0,76 százalékos emelkedéssel, 22 270 forintnál tart, az MTelekom 0,36 százalékot erősítve, 546 forintért kel el. A Richterért 0,11 százalékkal többet, 42 250 forintot ér.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A nap eleji kisebb esést ledolgozva ismét erősödéssel tudtak zárni az amerikai piacok, elsősorban a kiskereskedelmi szektor húzta a tőzsdét, miután kedvező januári eladási számokat publikáltak. A következő napok fő kérdése, valóban meg tudja-e tartani a piac ezeket a magas szinteket és némi oldalazást követően majd tovább tud menni, avagy csak rövid életűek lesznek ezek a szintek.

A válasz várhatóan a Raiffeisen elemzői szerint ma vagy hétfőn érkezhet meg, nagyon fontos lesz, hogyan reagálnak a piacok a mai átfogó munkaerőpiaci adatra, remélhetőleg immáron úgy, hogy az egyiptomi események nem torzítják érdemben. Múlt hét pénteken egy jó adatra már indult némi profit realizáció, amely azonban nem tudott kiteljesedni. Amennyiben ismét egy jó adatra ismét profit realizáció lesz a válasz, könnyen változhat a rövid távú kép, amely egyelőre azonban pozitív.

A hazai piac sorsa szintén fent említett eseményektől függhet. (Előbbiekkel párhuzamosan a hazai piacra vonatkozó ajánlás: BUX 1112 short nyitás: 23500-nál). Az OTP-ben az előző napok mozgásával az 5500 megerősített támasz, míg ellenállások felfelé 5850 és 6000 forintnál vannak. A forgalmat is figyelembe véve jó esély van, rá, hogy ezen szintek környékén elakad, a nemzetközi hangulattal pedig gyorsan fordulhat, így érdemes lehet profitot realizálni most. A MOL még a hét közepén ki tudott menni új lokális csúcsra a 23000 környéki ellenállásokról azonban élesen lefordult, amelyből így könnyen lehet egy dupla csúcs formáció, azaz esés.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a forgalom az esésben nem volt meggyőző. Lefelé továbbra is 21500-nál vannak erősebb támaszok. A Richter továbbra sem tud érdemben elszakadni a 42000 körüli szintektől. 1-2 héten belül azonban kiderülhet, hogy valóban le fogja-e törni ezeket a szinteket, avagy pedig ebből a beszűkült állapotból felfelé fog mozdulni. Ez időben egybeeshet azzal, amikor a kormányzat bejelenti, milyen tervei vannak a gyógyszerkasszával kapcsolatban. Az MTelekom semmilyen erőt nem mutat, továbbra sem esélyes, hogy 550 fölé tudjon menni.

Mtelekom OTP Raiffeisen BUX Mol trendforduló Richter elemző
Kapcsolódó cikkek