Pénz- és tőkepiac

"A legnagyobb bankok rendszerét is kiakasztotta Japán"

A jen szerdai szárnyalása elérhetetlenné tette a Barclays Capital kereskedési rendszerét. A bank azt mondta, hogy eddig nem látott volumenben folyt a kereskedés, és meghosszabbították a normális napi újraindítási folyamatot.

Az Egyesült Királyság bankja a Barclays Capital kereskedési rendszere leállhatott, amikor a jen árfolyama szerda éjjel rekordmagasságba erősödött a dollárral szemben. Szerdán 4 százalékot erősödött a japán jen, 76,25-ös árfolyamra a dollárral szemben.

A legnagyobb bankok kereskedései rendszerei működtek a fe3lfokozott volatilitás ellett is, azonban a Barclay rendszere a Brux elérhetetlen volt – mondta egy svájci felhasználó a Dow Jones hírügynökségnek. Egy órán keresztül képtelen volt kereskedni a jennel, tette hozzá.

A Barclays Capital úgy kommentálta az esetet, hogy a még soha nem látott mennyiségű jennel való kereskedés miatt meghosszabbították a normális napi rendszer-újraindítási idejüket.

A G7-ek pénteken egyeztek meg, hogy összehangolt devizapiaci intervencióval fogják meggátolni a japán jen túlzott felértékelődését. A jen 81-es szint fölé került a dollárral szemben.

A volatilitás hatalmas a devizapiacon, melyet a japán feszültségek mellett a közel-keleti válság fordulatai tesznek még nagyobbá.

Tűzszünet Líbiában: Erőre kaptak a tőzsdék, zuhan az olaj

keresledés deviza katasztrófa dollár jen Bank barclays capital árfolyam
Kapcsolódó cikkek