Pénz- és tőkepiac

Állami nyugdíj: 200 ezer bruttó fölött nem hiszünk benne

A 25-65 éves, bruttó 200 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkező lakosság körében készítette el legutóbbi felmérését a Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő.

A megkérdezésből kiderült: az ebbe a jövedelmi szegmensbe tartozók háromnegyede rendelkezik megtakarítással, míg a teljes lakosságban ez az arány a 20 százalékot sem éri el - közölte az alapkezelő sajtóbeszélgetésén Vasas Norbert, a Budapest Alapkezelő termékmenedzsere.

A személyi jövedelemadót érintő változások hatására a megkérdezettek kétharmadának nőtt a jövedelme, közülük 38 százalék tervezi részben vagy teljes egészében megtakarítani a többletet. A megkérdezettek átlagosan havi 60 ezer forintot akarnak megtakarítani, 11 ezer forinttal többet, mint korábban. A pénzt elsősorban biztonsági tartalékra, a nyugdíjas évekre, lakáscélra vagy a család támogatására tervezik félretenni.

Ehhez a legmegfelelőbb megtakarítási formának a lekötött betét mellett az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást és a befektetési alapokat tartják. A jövedelemtöbbletet megtakarítók többsége havonta szeretne félretenni és 1-5 évre tervez megtakarítani, ennek ellenére közülük csak 9 százalékuk veszi számításba a tartós befektetési számlát.

Az is furcsa, hogy mindössze 12 százalékuk tervezi a keletkező többletjövedelmét 10 évnél hosszabb időre megtakarítani, holott 55 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nagyon fontosnak tartja az öngondoskodást, és nem számít az állami nyugdíjra.

személyi jövedelemadó állami nyugdíj megtakarítás Budapest Bank
Kapcsolódó cikkek