Pénz- és tőkepiac

Az Orbán-kormány ideje alatt nem volt még ilyen erős a forint!

A forint 268,25-ig erősödött, mely az új kormány hatalomra kerülése óta a legerősebb szint mindenkori záróárfolyamhoz képest.

A forint 268,25-ös árfolyamig erősödött az euró ellenében csütörtök délelőtt: ilyen erős szinten még nem járt a forint az új kormány hatalomra kerülése óta, mindenkori záróárfolyamhoz képest.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A tegnapi záróárfolyam még 269-es szint felett alakult. A pillanatnyi árfolyam 268,4-es szinten található.

A forint egyre kevésbé van kiszolgáltatva a nemzetközi folyamatoknak, a befektetők bíznak a költségvetési kiigazítási programban, a Széll Kálmán-tervben, és a monetáris tanács tagjaival is elégedett a piac.

A forint árfolyamával kapcsolatos elemzésünket itt olvashatja el: Rendkívüli teljesítmény a forinttól - Orbánék is segítettek

„A forint jól tartja magát, sőt némi erősödést is fel tud mutatni annak ellenére, hogy Portugália egy nagy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy pénzügyi mentőövért folyamodjon. Ráadásul a piacon az a hír járja, hogy a mai, illetve holnapi EU-csúcson nem kerül bejelentésre az adósságválságot megoldani hivatott új mechanizmus” – írja Karsai Péter, a Commerzbank stratégája napi devizapiaci elemzésében.

„Az EUR/HUF árfolyama már a 268,50-es szintet teszteli, annak ellenére, hogy a dollár erősödött az euróval szemben, leginkább a fenti okok miatt. A forint az utóbbi időben a régiós társakhoz képest is kapósabbnak mutatkozik, a PLN/HUF árfolyama a januári 72-es árfolyamszinthez képest közel 8 százalékot, és a CZK/HUF év eleji 11,40-es értékéhez képest is több mint három százalékot csökkent” – vélekedett az elemző.

„A magyar kötvények CDS-felára is napról-napra, apró léptékben csökken, de azért tegyük hozzá, hogy van honnan lejjebb jönni. Ma késő délelőtt hosszúlejáratú állampapír aukciót tart az ÁKK, a sikeres tender akár 268 alá is szoríthatja az árfolyamot” – mutat rá Karsai.

A frank/forint árfolyamról megjegyzi, hogy „a forint erősödik az euróval szemben, a frank gyengülni tudott az euróhoz képest, így bő két hét után újra 209 körül kereskednek a CHF/HUF keresztárfolyammal”.

„Érdemi forinterősödés a frankkal szemben akkor következhetne be, ha április 7-én kamatot emelne az ECB, és az SNB pedig azt kommunikálná, hogy nem emeli még egy ideig kamatot” – írja az elemző.

A Raiffeisen elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben fundamentálisan kedvező a forint megítélése (monetáris politikai kockázatok kiárazódása, közelgő deviza-kötvény kibocsátás), technikailag „időszerű” lenne egy korrekció, vagyis a forint gyengülése. A forint 6 napja erősödik az euróval szemben, és az RSI technikai indikátor „túlvetsséget” mutat.

forint EURHUF CHF Frank deviza forintárfolyam Orbán Viktor orbán-kormány devizapiac euró eurchf árfolyam
Kapcsolódó cikkek