Pénz- és tőkepiac

Fordult a kocka: most mindenki az euróra fogad

Az euró jegyzése kedden némileg feljebb araszolt az ázsiai kereskedelemben, ám a közös valutára tett tömeges fogadások a közeljövőben gyengülését idézhetik elő, mielőtt az euró nekirugaszkodna, hogy elérje, sőt, túlszárnyalja a novemberi 1,4280 dolláros csúcsot.

Az euró február közepe óta mintegy 4 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Az elmúlt 24 órában 0,1 százalékkal, 1,3981 dollárra erősödött, miután hétfőn visszaesett a négyhavi, 1,4036 dolláros csúcsról.

Egy jelentős japán bank kereskedője úgy vélekedett, ha a közel-keleti helyzet nem nyugszik meg, és a nyersanyagok árai magasak maradnak, akkor az euró valószínűleg tovább erősödik a dollárral szemben. A U.S. Commodity Futures Trading Commission legfrissebb adatai a Reuters szerint azt mutatják, hogy a valutaspekulánsok az euró javára növelték fogadásukat, amelyek a legmagasabb szintet érték el a március 1-ig tartó héten 2008 januárja óta, ugyanakkor a dollárra tett fogadások általánosan csökkentek.

Hasonló véleményt fogalmaz meg a Commerzbank is. A csütörtöki Trichet nyilatkozat alapján az EU elkönyvelten átáll a restriktív kamatpolitikára, ami szöges ellentéte a FED jelenlegi (és hangsúlyozottan fennmaradó) expanzív politikájának. A kamatpolitikák szembenállása hozzájárul a dollár gyengüléséhez, ami nem csak az euróval, hanem más devizákkal szemben is megfigyelhető a Commerzbank elemzői szerint.

Hozzáteszik: a dollár általános leértékelődése újra megkérdőjelezi a zöldhasú válság előtt még vitathatatlan vezető tartalékdeviza szerepét. Kína persze feszegeti a kérdést egy ideje, de ha trendszerűen fennmarad a megkezdődött folyamat, a dollár elveszítheti elsőszámú értékmérő szerepét és kialakulhat egy többpólusú devizarendszer.

Az EU is azért alakult, hogy Európa egységes gazdasági hatalomként harmadikként beékelődjön a két pólust alkotó USA és Japán (ma már inkább Kína) közé. A Commerzbank szakértői szerint nem lenne meglepő, ha a devizapiacon is hasonló erőviszonyok alakulnának ki.

dollár Fed EU tartalékvaluta euró Commerzbank árfolyam
Kapcsolódó cikkek