Pénz- és tőkepiac

Frankhitelesek megmentése - Szinte lehetetlen küldetés

190 forinton rögzítené a frankhiteleknél alkalmazott árfolyamot a kormány

A svájci frank árfolyamának rögzítésével segítené az eladósodott háztartásokat a kormány egy kiszivárgott tervezet szerint. A Magyar Bankszövetséggel nem egyeztettek a kérdésről, a lapunk által megkérdezett szakértők szerint pedig nagyon drága lenne az eredeti tervek megvalósítása.

A frankhiteleseken a hiteles gazdaságpolitika által az euróval szemben erősödő forint, emellett pedig egy, csak a törlesztőrészletekre vonatkozó euró/svájci frank fedezeti ügylet megkötése segíthetne ideiglenesen.

A kiszivárgott hírek szerint 190 forint környékén fixálnák a keresztárfolyamot, ez bő 10 százalékos könnyítést jelentene a törlesztőrészleteknél, hiszen jelenleg 210 forint fölött jegyzik az alpesi fizetőeszközt a devizapiacokon. A kedvezményes árfolyam három és fél évig, vagyis a kormányzati ciklus végéig tartana ki, ez idő alatt a valódi, vagyis piaci árfolyamon számolt és a kedvezményes törlesztőrészlet különbsége egy virtuális számlára kerülne, ahol persze kamatozna is – a kamatláb viszont egyelőre nem ismert.

Ha lejár a türelmi idő, a felgyülemlett összeget az adósnak viszsza kellene majd fizetnie. Január végén a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint csaknem 4429,2 milliárd forintnyi svájcifrank-alapú kölcsönnel tartoztak a háztartások, ennek a becslések szerint évente 400-500 milliárd forint lehet a törlesztőrészlete, vagyis a három és fél év alatt a kamatok nélkül akár 150 milliárd forint is felhalmozódhat a virtuális számlákon.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

Frank árfolyamrögzítés devizahitelek frankhitelek
Kapcsolódó cikkek