Pénz- és tőkepiac

Devizahitelek és a kormány - Mentőterv vagy út a szakadékba?

A Bankszövetség illetékesei szerint a kormány a devizahitelek törlesztőrészleteinek átmeneti fixálásával segítené a lakáshitellel rendelkezőket. Az NGM szerint a cél egy olyan megoldás kidolgozása, amely nem terheli meg a költségvetést. A banki károsultak szerint azonban az elképzelés nem jelent könnyebbséget, sőt, súlyosbíthatja a problémát.

Három fő pilléren nyugvó megoldási javaslatot dolgoztak ki a Magyar Bankszövetség és a kormány szakemberei a devizahitelek problémáinak megoldására – mondta el Gyuris Dániel, a bankszövetség elnökségi tagja. A legfőbb védelmi hálót, a havi törlesztőrészletek három-négy éven át történő maximalizálását, minden, lakásfedezettel bíró devizahiteles igénybe vehetné a tervek szerint. A másik két intézkedési kör azokon segítene, akiket a maximalizált törlesztők rendszere sem húzna ki a bajból.

A megoldási javaslat az, hogy egy előre meghatározott, ma még nem eldöntött árfolyamszint feletti törlesztési árfolyam esetén gyűjtőszámlára kerül az adott hónapban az adós törlesztési kötelezettsége. Az árfolyam-kisimítás terén minden más megoldás vagy egy egyszeri jelentős veszteségrealizálást jelentene, vagy kiszámíthatatlan folyamatokat indítana el – mondta Gyuris Dániel. A szakértő szerint ezzel a fix törlesztőrészletet alkalmazó időszakot követően "akár el is tűnhet" a számlán összegyűlő különbözet és – véli a Bankszövetség – így a hitelfelvevők átvészelhetik a nehezebb időszakokat.

Nem ért egyet azonban ezzel az elképzeléssel a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája. A szervezet a bejelentésre reagálva kijelentette, hogy a módszer nem jelent megoldást, sőt, súlyosbíthatja a problémát azzal, hogy elősegíti a tartozások felhalmozódását. A szervezet szerint a könnyítés lejártakor vagy vissza kell fizetni vagy beépítik a tartozásba, a probléma ezután keletkezik. A régi törlesztőrészletnél egy jóval drasztikusabb törlesztőrészlet fog megjelenni, amely az eddigi tapasztalatok alapján is hozzájárult az újrastrukturált hitelek bedőléséhez is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium mai közleményében felveti az euró alapú lakáshitelek újbóli bevezetésének lehetőségét. Mint írják, a kormány olyan megállapodást kíván kötni a Bankszövetséggel, amely a költségvetésre nem gyakorol negatív hatást, de megoldást nyújt többek között a devizahitelesek problémájára is.

devizahitel törlesztőrészlet bankszövetség kormány hitelkárosult fix
Kapcsolódó cikkek