Pénz- és tőkepiac

Elrontott jelzáloghitelek miatt perelik a Citigroupot

Egy részvényes beperelte az amerikai Citigroup igazgatóságát, mert a bank állítólag kárt okozott neki éveken át tartó hibás jelzálogkölcsöny-nyújtási és ingatlan-elbirtoklási gyakorlatával.

A pert – a bírósági akták szerint – a Citigroup 380 részvényével rendelkező Michael Brautigam indította, felróva, hogy a Citigroup igazgatói semmiféle pénzügyi hozzájárulást nem teljesítettek annak a közelmúlt egyezségnek a részeként, amely többek között a Citigroup és a szabályozó hatóságok között jött létre. Az egyezség előírta, hogy 14 pénzintézet vizsgálja felül jelzálogkölcsön-nyújtási tevékenységét, és biztosítson kártérítést azoknak a kölcsönfelvevőknek, akik  ingatlanát végrehajtással jogtalanul  visszavették – írja a Reuters.

A New York-i szövetségi bíróságnál indított per célja, hogy megtérítsék a számos lakással kapcsolatos jogi csatározások által előidézett költségeket. A felperes szerint a Citigroup jelenlegi igazgatósága, valamint négy volt igazgató, köztük Robert Rubin volt pénzügyminiszter megszegte a részvényesekkel szemben vállalt bizalmi kötelezettségét, mert elmulasztották az Egyesült Államok harmadik legnagyobb bankjának megfelelő ellenőrzését. A perben a felperes a felelős vállalati magatartás reformját is sürgeti. "Úgy véljük, hogy a per nem megalapozott, és ezért erőteljesen védekezni fogunk vele szemben" - olvasható a Citigroup közleményében.

A költség várhatólag sok milliárd dollárra rúg és a pénzbírság összegéről még ezután döntenek.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai bankok tavaly egymás után nyújtották be a bedőlő jelzáloghitelek következtében a pénzintézetek tulajdonába kerülő ingatlanokkal kapcsolatos iratokat. Felmerült ugyanis, akár több százmilliárd dollárt is kitehetnek azok a jelzáloghitelek, amelyeknek felszámolásáról szabálytalanul döntöttek a bankok.

Robo-signer" – ez az új szó ma már az amerikai közbeszéd része. Azokat a banki alkalmazottakat nevezik így, akiket a pénzintézetek azért vettek fel, hogy elvégezzék a bedőlő jelzáloghitelek kapcsán keletkező rengeteg munkát. Az elnevezés arra utal, hogy a hatalmas mennyiségű dokumentációt sokszor alapos olvasás nélkül, automatikusan hagyták jóvá a dolgozók, akik ráadásul nem is feltétlenül rendelkeztek a szükséges végzettséggel.

részvényes jelzálogkölcsön per Citigroup jelzáloghitel költség
Kapcsolódó cikkek