Pénz- és tőkepiac

Feléli bankbetéteit és több forinthitelt vesz fel a magyar

Idén márciusában a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások az előző hónaphoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettótörlesztők voltak. Ezek következtében a háztartások hitelállománya csökkent – áll a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb közleményében. A háztartási hitelek kamatköltsége márciusban tovább nőtt.

Március folyamán a háztartások betétállománya forintban csökkent, deviza-betéteik állománya nőtt. A nem pénzügyi vállalatok forintban nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában kevesebb hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, hitelállományuk összességében csökkent. Emellett forintban több betétet vettek ki, mint amennyit elhelyeztek, míg deviza-betéteik állományát növelték. A betétállományuk ezek eredőjeként az előző hónaphoz képest csökkent – áll az MNB jelentésében.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 28,3 milliárd forinttal mérséklődött. Ezen belül a forinthitel-felvétel 12,5 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya pedig 40,8 milliárd forinttal csökkent. A betétállomány a tranzakciókból eredően 11,6 milliárd forinttal csökkent, forintbetétek esetében 14,0 milliárd forint nettó betétkivonás, míg a devizabetéteknél 2,3 milliárd forint nettó betét-elhelyezésre került sor.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya a tranzakciókból eredően 33,9 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleinek állománya 73,8 milliárd forinttal mérséklődött. Összességében a hitelállományuk – az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva – 38,5 milliárd forinttal csökkent. A nem pénzügyi vállalatok betétállománya tranzakcióból eredően összességében 3,4 milliárd forinttal csökkent; 40,4 milliárd forint nettó forintbetét-kivonás és 37,0 milliárd forint nettó devizabetét-elhelyezés történt.

Az MNB egyik másik közleményéből kiderül, hogy a háztartások által felvett forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatói növekedtek. A deviza jelzáloghitelek részaránya márciusban az újonnan folyósított hiteleken belül 3 százalék volt.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatója az 1 millió euro érték alatti forinthitelek esetében kisebb mértékben növekedett, míg az 1 millió euro érték feletti forinthiteleknél nem történt változás. Az 1 millió euro érték alatti eurohitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató növekedett, míg az 1 millió euro érték feletti eurohitelek esetében jelentősebb csökkenés volt tapasztalható.

A háztartásoknál a forint lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértéke növekedett. A forint személyi hitelek új szerződéseinek értéke esetén enyhe csökkenés tapasztalt az MNB.

A nem pénzügyi vállalati 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetén jelentős, míg az euróhitelek tekintetében kisebb mértékű növekedés figyelhető meg az új szerződések értékében.A nem pénzügyi vállalati 1 millió euro érték feletti forint- és eurohitelek új szerződéses értékében érdemi növekedés volt tapasztalható.

A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlába kis mértékben csökkent, míg az eurobetéteinek tekintetében kismértékű növekedés figyelhető meg az előző hónaphoz képest. Az új szerződések értékében a forintbetétek esetében nagyobb, míg az euróbetétek esetén kisebb mértékű növekedés tapasztalható.

forint deviza frnak hitelállomány betétállomány hitel euró betét vállalkozások kamat
Kapcsolódó cikkek